Tiltakene fra statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen søndag får en positiv mottagelse, mens Statoil ikke vil kommentere endringene av selskapene i oljesektoren.

— Vi vil først studere Regjeringens pakke før vi kommenterer den, sier kommunikasjonsdirektør Jannik Lindbæk i Statoils konserneldelse til Aftenposten.

Demper boligmarkedet

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i rådgivningsfirmaet Samfunnsøkonomisk Analyse mener at den skjerpede beskatningen av boliginvestorer som kjøper sekundærboliger som investeringsobjekt kan dempe prispresset i boligmarkedet noe. Bjørnstad og andre økonomer mener likevel at virkningene blir beskjedne.

De etterlyser en vilje til å skjerpe beskatningen også for såkalte primærboliger, altså skattereglene for boligeiere flest. Og virkningene av skattepakken blir moderate, tror de.

Forslaget om å lette bedriftsskatten fra 28 til 27 prosent vil ha moderate virkninger, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities.

— Tiltakene kommer ikke som lyn fra klar himmel, men jeg tviler personlig på om de ville kommet nå hvis det ikke var et stortingsvalg til høsten. Økonomien tilsier ikke ikke at man må komme med en ekstraordinær pakke med tiltak akkurat nå, sier Andreassen.

Regjeringen vil redusere skattleggingen av norske bedrifter for å styrke deres konkurransekraft, men samtidig vil Regjeringen stramme inn på skattleggingen av oljesektoren.

— Grepet med bedriftsbeskatningen har et snev av hastverk over seg. Scheel-utvalget skal jo se på hele bedriftsbeskatningen i Norge, men innstillingen kommer først til neste år. Oppryddingen som Regjeringen foreslår med å øke skattleggingen av flernasjonale konsern og deres muligheter til å eksportere store overskudd til land med lavere skattesatser enn her i Norge, fremstår som veldig fornuftig, mener Andreassen.

Ligget i kortene

DNBs sjeføkonom Øystein Dørum sier at endringer i bedriftsskatten har ligget i kortene.

— Skattleggingen av næringslivet er på vei nedover i mange land rundt oss. Norsk næringsliv kunne sakket skikkelig akterut og tapt konkurransekraft på grunn av skattenivået i Norge. Samtidig er det ingen tvil om at timingen her er veldig god sett fra Regjeringens synspunkt, med en kunngjøring samtidig som Høyre har landsmøte, sier Dørum.

De to sjeføkonomene understreker begge at virkningen av skattelettelsene for næringslivet blir moderate. De hilser den skjerpede holdningen overfor eiere av sekundærboliger velkommen, men etterlyser en politisk vilje til å skjerpe også skattleggingen av vanlige boliger, de såkalte primærboligene.

Roger Bjørnstad er blant dem som er overveiende positiv til omleggingen av skattepolitikken som Regjeringen nå varsler. Han er sjeføkonom i analyseselskapet Pöyry og får samme rolle i det nyutskilte Samfunnsøkonomisk Analyse.

— Tiltakene styrker konkurransekraften for dem som ikke lever av oljen og bidrar til en sunnere utvikling, til en viss grad også i boligmarkedet, sier Bjørnstad.

— Kan skattegrepene fra Regjeringens side drive opp utleieprisene og ramme for eksempel studenter som trenger husvære?

— Vi kan få visse virkninger, men de fleste er enige om at boligbeskatningen er for lav. Egentlig er dagens boligskatt så lav at prisene presses oppover, også utleieprisene på lengre sikt. Så denne tiltakspakken kan være starten på en utvikling som etter hvert også kan gi lavere leiepriser hvis tiltakene følges opp med nye grep senere. Uansett kan tiltakspakken dempe prispresset i boligmarkedet noe, sier Bjørnstad.

Statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen gjorde et poeng av at nye tiltak som berører blant annet skatt, må komme også mens det er gode tider. Andre mener at tidspunktet for skattepakken må sees i sammenheng med høstens valg. Foto: Aas, Erlend, SCANPIX/NTB