Norge har nok en gang havnet langt nede på EUs oversikt over innovative land, Innovation Union Scoreboard. Enkelte hevder den ikke fanger opp organisasjons-, prosess— og samfunnsinnovasjon vi er gode på i Norge, og at vi derfor ikke virker særlig innovative.

For mange mål

Vi tror først og fremst Norge oppfattes som en sinke fordi vi ikke klarer å skille snørr og barter. For mange mål skal oppnås på en gang. Å lykkes med innovasjon er ikke synonymt med å sikre distriktsarbeidsplasser.

IT-bransjen holder primært til i og rundt de store byene. Lønnsomheten er høyere enn de fleste andre næringer, og flere selskap lykkes internasjonalt. Likevel sier IT-lederne i en undersøkelse IKT-Norge har gjort at de har tre utfordringer: rekruttering av IT-talenter, finansiering i tidlig vekstfase og kompetanse på internasjonal kommersialisering.

For å tiltrekke seg digitale talenter, investorer og bygge kompetanse må stedet de holder til være stort nok. I internasjonalt perspektiv er selv Oslo veldig lite. Fysisk nærhet og stort nok miljø er viktig for å lykkes med innovasjon.

Noen få investorer skyter penger inn i digital nyskaping, men vi trenger sterkere satsing. I disse dager etablereres nye, nasjonale såkornfond. Bør et av disse være øremerket digital verdiskaping?

Det siste halvåret har to norske IT-selskap hentet inn over 100 millioner kroner hver i USA. I verdens hardeste konkurranse har WeVideo og Forgerock ristet løs finansiering slik at de kan bygges opp til internasjonale suksesser. Disse historiene må bli bedre kjent og vi bør lære av dem.

Mye bra kan sies om virkemiddelapparatet i Norge, men for mange ulike ingredienser blandes sammen. Det er ikke en automatisk sammenheng mellom innovasjon og distriktspolitikk. Selskap med globale muligheter vokser oftest frem i større byer. Da kan de ikke straffes fordi de ikke er på bygda! Før sommeren kommer næringsmeldingen, skal den løfte hele landet eller først og fremst distriktene?

En annen tid

Å redde en skogbruksnæring i krise kan være ønsket politikk, men vi kan ikke øke etterspørselen etter avispapir gjennom å ønske oss til en annen tid. Vi trenger politikere som tør å prioritere Mesh, StartupLab og andre tech-initiativer i Oslo og de andre byene. På den måten kan vi bygge fremtidens arbeidsplasser.

Tradisjonell industri er viktig for kontinuitet og distriktsarbeidsplasser. Likevel må vi tørre å satse på fremtidens lønnsomme næringer. Vi tror fremtidens olje er norsk, digital teknologi.