— Vi forventet en prisvekst i august, det er en del av den naturlige sesongutviklingen, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Boligprisene for august var 2,4 prosent høyere enn i juli. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 1,1 prosent høyere enn i forrige måned.

Feriedvale

Kl. 11 i dag la eiendomsmeglerbransjen frem Boligprisstatistikken for august. På forhånd har det vært knyttet spenning til om trenden med utflating i boligprisene ville fortsette. I juli falt prisene i boligmarkedet med 2,1 prosent. Prisnedgangen fulgte en normal sesongutvikling, men var likevel svakere enn forventet.

Normalt våkner markedet fra feriedvalen i august, med flere boliger på markedet, mange omsetninger, lavere formidlingstid og høyere priser.

— Selv om aktiviteten er høy, ser vi at tolvmånedersveksten flater ut og er på samme nivå som i juli måned (3,9 prosent). Det forsterker vårt inntrykk av et godt balansert boligmarked, og en prisutvikling på bærekraftig nivå, sier Dreyer.

Gjennomsnittsprisen hittil i år er 5,8 prosent høyere enn snittprisen i 2012. ## Tromsø og Trondheim leder an

Historisk sett er august en sterk måned, det gjelder også i år.

Ifølge Eff er gjennomsnittlig formidlingstid på 31 dager. Tempo er høyest i Trondheim med et gjennomsnitt på 18 dager.

Antall solgte enheter er omtrent på samme nivå som i 2012. — Prismessig er det Trondheim og Tromsø som leder an, sier Dreyer.

Prisutviklingen i Tromsø og Trondheim er på henholdsvis 9,4 prosent og 7,1 prosent. Tromsø har steget 9,4 prosent de siste tolv månedene.

Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbund trekker frem at mange har fått dekket behov for både å kjøpe og selge bolig i august.

— Boligprisveksten flater noe ut, markedet er litt selektivt, men det fungerer godt, sier Boldvik.

Moderat vekst for Stavanger

De første årene etter finansenkrisen vinner Stavanger, mens Tromsø taper, viser tallene.

Fra midten av 2012 startet Tromsø innhentingen. I 2013 har det vært mye nybyggaktivitet og økende varelager i Stavanger, på tross av dette har Stavanger kun hatt en moderat prisvekst på 3,6 prosent.

I år er gjennomsnitts formidlingstid i Stavanger 34 dager, sammenlignet med i 2012 da gjennomsnitt formidlingstid var 19 dager.

Samtidig i Tromsø har lavere tilbudsside ført til økt press noe som har gitt noe økning i antall salg. Tromsø har hatt den sterkeste prisutviklingen (9,4 prosent) blant de største byene, rett bak følger Trondheim og Drammen, på helholdsvis 7,1 prosent og 6,3 prosent.

På bunn ligger Kristiansand. Prisutviklingen i sørlandsbyen de siste tolv månedene er på minus 1,4 prosent.

Oppgang for eneboliger og delte boliger

Det har vært prisvekst for alle boligtypene. Tallene viser følgende prisutvikling:

*Enebolig steg med 2,5 prosent fra juli. Dette er 4,7 prosent høyere enn samme tid i fjor.

*Delte boliger steg med 4,2 prosent fra juli. Dette er 4, 0 prosent høyere enn samme tid i fjor.

  • Prisene på leiligheter har steget med 1,6 prosent fra juli, dette er 3,3 prosent høyere enn august 2012. Dreyer har følgende forklaring på oppgangen for eneboliger og delte boliger:

— Det selges få eneboliger og delte boliger i juli, disse boligene får dermed en sterkere prisutvikling etter ferien, sier han.