Gisseldramaet i In Amenas-anlegget varte fire dager. Over 500 arbeidere klarte å rømme fra gislene. Foto: Tor Arne Andreassen
Statoils konsernsjef Helge Lund innrømmet i januar at sikkerhetstiltakene rundt gassanlegget ved In Aménas ikke var tilstrekkelige Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix
Torgeir Hagen skal lede Statoils gransking av angrepet i In Amenas. Foto: �ijord, Thomas Winje/NTB scanpix

Hagen mener de har fått et tydelig og definert oppdrag fra styret i Statoil.

— Det er et krevende oppdrag og et viktig oppdrag. Jeg har sagt ja fordi jeg opplever at selskapet oppriktig ønsker en gransking og ønsker å lære av det som er skjedd, sa han på en pressekonferanse i Stavanger i dag, der granskingsutvalget ble presentert.

Gruppen som skal granske angrepet der 40 personer ble drept og Statoil mistet fem av sine ansatte, er nedsatt av Statoils styre, og skal levere sin endelige rapport innen 15. september 2013. Gruppen vil ha en egen rådgivende ekspertgruppe med medlemmer med lang og tung erfaring fra relevante saksområder, deriblant en tidligere amerikansk viseforsvarsminister.

Generalløytnant leder

Hagen, som skal lede granskingsgruppen, er tidligere generalløytnant og var sjef for Etterretningstjenesten fra 2002 til 2010. Han har bred internasjonal erfaring og var også medlem av 22. juli kommisjonen.

I granskingsgruppen sitter også en erfaren antiterror-ekspert, briten Adrian Fulcher. Han har tidligere vært direktør for anti-terror i den britiske utenrikstjenesten, hvor han har nesten 30 års erfaring.

Et tredje eksternt medlem av granskingsgruppen er Leif D. Riis, som er direktør for sikring og rådgivning i Forsvarsbygg futura.

De øvrige tre medlemmene er hentet fra Statoil, deriblant grunppens nestleder Randi Grung-Olsen, som er direktor for konsernrevisjon og intern gransking i selskapet. James Bunn og Erling Kristian Handal tilhører Statoils interne granskingsenhet.

- Lagt vekt på anerkjente

Knapt halvannen måned etter gisselaksjonen der fem av selskapets norske ansatte ble drept, nedsatte Statoil i går en granskingsgruppe som skal se på hva som gikk galt og komme med forslag til forbedringer av sikkerhet og beredskap.

- Vi vil granske alle relevante forhold før, under og etter terrorangrepet for å lære og forbedre selskapets sikkerhet og beredskap. Vi har lagt vekt på å knytte til oss anerkjente eksterne eksperter på terrorisme og sikkerhet i dette arbeidet. I tillegg vil vi benytte den kompetanse som finnes blant selskapets medarbeidere, sier Statoils styreleder Svein Rennemo.

På pressekonferansen i Stavanger viste han til at terror har vært en del av truselbildet for Statoil og de andre oljeselskapene.

Ikke jakt på syndebukker

-Allikevel er angrepet på In Aménas noe nytt for industrien, sa han, og pekte på at en av verdens mest ettersøkte terrorister har påtatt seg ansvaret for anslaget.

Rennemo understreket at terrorister ikke skal få bestemme hva slags selskap Statoil skal være.

— Vi skal fortsatt lede selskapet etter våre verdier, og fortsatt være et globalt selskap. Men angrepet på In Aménas kan medføre endringer i måten vi og resten av indsutrien tenker om sikkerhet, sa han.

Konsernsjef Helge Lund sa på pressekonferansen at selskapet allerede nå kan slå fast at sikkerhetstiltakene ikke var tilstrekkelige til å forutse, hindre eller stoppe terrorhendelser som den i In Aménas.

Samtidig understreket Rennemo at granskningen ikke skal være en jakt på syndebukker.

Granskingsgruppen skal klarlegge og evaluere fakta knyttet til terrorangrepet:

  • Risikovurderinger, sikkerhetstiltak og beredskap, og iverksettingen av disse knyttet til gassanlegget i In Amenas.

  • Varsling og beredskapsmessig håndtering av terrorangrepet, inkludert samhandling med myndigheter, statlige organer og samarbeidspartnere.

  • Eventuelle avvik fra og forbedringsområder i Statoils eksisterende systemer og prosedyrer innenfor sikkerhet/sikring og beredskap, eller bruken av disse systemene.

  • Eventuelle forbedringsområder knyttet til organisatorisk evne, inkludert kompetanse, roller og ansvar, opplæring, kultur og kapasitet innenfor områdene sikkerhet/sikring og beredskap.

-Hovedhensikten er gransikng for å lære. Arbeidet blir viktig for at Statoil ytterligere skal kunne styrke seg i arbeide med sikkerhet og beredskapsarbeid, sa Rennemo på en pressekonferanse i Stavanger i dag.

Begrenset åpenhet

Statoil har tidligere lovet åpenhet om granskingens resultater, og bekrefter nå at rapporten vil bli offentliggjort.

-Vi må likevel være forberedt på at det er enkelte ting og informasjon som ikke kan offentliggjøres, sa Rennemo på pressekonferansen i dag.

Han pekte på at sikkerhetsmessige og avtalemessige forhold kan være til hinder for offentliggjørelse av enkelte punkter, og minnet om at granskingen omfatter noe som har skjedd i et annet land og med også andre selskaper involvert.

— Derfor har vi ikke full kontroll på hva som kan offentliggjøres, sa Rennemo, som samtidig understreket at gruppens utgangspunkt er full åpenhet og at han anser at granskingsgruppen er uavhengig selv om den eventuelt ikke kan offentliggjøre all informasjon.

Dersom granskingsgruppen er i tvil om hva som kan offentilggjøres av informasjon, mener Rennemo at denne vurderingen skal tas i samråd med styret.

Gjennomfører revisjon

Parallelt med granskingen, har styret instruert Statoils internrevisjon til å gjennomføre en revisjon for å gjennomgå og vurdere selskapets overordnede prosesser og systemer knyttet til sikkerhet og beredskap. Revisjonen skal omfatte status på utvalgte internasjonale lokasjoner.

Formålet med den interne revisjonen er å gi styret et bredere grunnlag for å vurdere læringsområder, tiltak og planer for forbedring innenfor sikkerhet og beredskap knyttet til anbefalingene i granskingsrapporten.

Som en ressurs for granskingsgruppen og styret, har styret utnevnt en rådgivende ekspertgruppe med følgende medlemmer:

  • John Hamre, leder. Hamre var viseforsvarsminister i USA fra 1997 til 2000. Han er i dag president of Center for Strategic and International Studies (CSIS).

  • John E. McLaughlin. McLaughlin er tidligere fungerende direktør for CIA. Han er i dag professor ved School of Advanced International Studies ved Johns Hopkins University.

  • Thorstein Skiaker. Skiaker er tidligere generalløytnant og sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, NATOs hovedkvarter i Norge og KFOR i Kosovo.

  • Thomas Hegghammer. Hegghammer er direktør/forsker på terrorisme ved Forsvarets forskningsinstitutt. Han for tiden forsker ved Center for International Security and Cooperation ved Stanford University.

  • Wolfram Lacher. Lacher er tilknyttet German Institute for International and Security Affairs i Berlin og ekspert på områder som Libya og Algerie samt sikkerhetsvurderinger i Sahel og Sahara.

Styret har også oppnevnt en intern ressursgruppe som skal formidle Statoils institusjonelle kunnskap og erfaring på området.

Styret har utnevnt følgende medlemmer til ressursgruppen:

  • Torgeir Kydland, direktør for Europa og Asia i Utvikling og produksjon internasjonalt

  • Tove Stuhr Sjøblom, direktør for Afrika sør for Sahara i Utvikling og produksjon internasjonalt

  • Arne Sigve Nylund, direktør for prosessering og foredling i Markedsføring, prosessering og fornybar energi

  • Arild Litlekalsøy, ansattrepresentant fra Utvikling og produksjon internasjonalt.

  • Morten Lorentzen, ansattrepresentant fra Utvikling og produksjon internasjonalt.

  • Kjetil Gjerstad, ansattrepresentant, koordinerende hovedverneombud land.