Grethe Enger er den ene av to kvinnelige ansatte i produksjonen til Igland Garasjen. Hun jobber med å lage fronter og har 12 år bak seg i bedriften. Nå skal hun og resten av de ansatte møte Norgesplaster i semifinalen. Foto: Rune Øidne Reinertsen

GRIMSTAD/VENNESLA: – Vi er klare for ny kamp vi, og veldig spente nok en gang, sier Jan Kristian Benestad i Igland Garasjen.

I kvartfinalen mot Strai Kjøkken lå garasjeprodusenten på etterskudd i 47 timer, men grunnet en imponerende sluttspurt vant de til slutt med 27 stemmers overvekt.

– Tøff kamp

– Vi regner med tøff kamp fra Norgesplaster, som gav uttrykk for at de ville kjøre mer på i andre runde av konkurransen. Og venndølene kan fort vise seg å være større patrioter enn kristiansanderne, tror Benestad.

Selv er Igland Garasjen i ferd med å legge slagplanen for hvordan de skal vinne semifinalen, men vil ikke røpe noe i forkant.

Markedssjef Jan Kristian Benestad (til venstre) hos Igland Garasjen er klar for ny kamp i semifinalen. I kvartfinalen mot Strai Kjøkken sanket de tilsammen 5000 stemmer. Her sammen med administrerende direktør Dag Erik Heier. Foto: Rune Øidne Reinertsen

– Vil gjøre alt vi kan

– Vi har jo noen utfordringer med at det er høstferie og at vi begynner på en søndag, men det er jo likt for oss begge. Nå gjelder det bare å mobilisere det som mobiliseres kan, og vi vil gjøre alt vi kan for å vinne semifinalen også, sier markedssjefen.

Hos semifinalemotstanderen i Vennesla er man også veldig obs på hva som venter.

– Satser på venndølene

– Vi har jo sett at Igland Garasjen har vært ekstremt flinke til å sanke stemmer i nærområdet sitt, og det har vi også tenkt å gjøre i vårt nærområde. Venndølene bør klare å være like patriotiske som austegdene, sier administrerende direktør i Norgesplaster, Per Turnes.

I kvartfinalen mellom Igland Garasjen og Strai Kjøkken ble det godkjent 4229 stemmer, mot 786 i kvartfinalen mellom Norgesplaster og Carshine.

Hemmelige planer

– Det har jo vært en helt annen mobilisering i kvartfinalen mellom Igland og Strai enn i de andre kvartfinalene, så det må vi jo bare gjøre oss klare for, sier Turnes, som også har planer på gang.

– Vi har gjort oss noen tanker om hva vi skal gjøre, uten at jeg vil røpe dem nå. Men vi setter stor lit til at lokalmiljøet støtter opp, sier plastersjefen.

Administrerende direktør Per Turnes viser fram Norgesplasters største eksportvare: halvfabrikata av elektrodeplaster. Nå håper han på hjelp fra venndølene i semifinalen mot Igland Garasjen. Foto: Reidar Kollstad

Norgesplaster

Alle som har slått seg en eller annen gang, har mest sannsynlig brukt et produkt produsert i Vennesla.

– Så vidt jeg vet er vi eneste fabrikk i Norden av vårt slag. Og tross navnet produserer vi ganske mye mer enn vanlig plaster og barneplaster. Det vi lager mest av er ruller med halvfabrikata som eksporteres ut av landet, fortalte Turnes til Fædrelandsvennen før kvartfinalen.

Jorunn Nilsen, som har jobbet i bedriften i 34 år, er i ferd med å pakke de tradisjonelle Norgesplasterne kjent fra mangt et medisinskap. Maskinen som kutter og pakker plaster er den eneste helautomatiske maskinen i produksjonen. Foto: Reidar Kollstad

I tillegg til å levere kjente produkter til norske apoteker, får alt fra Japan, Saudi-Arabia, Iran, Canada, India, USA og Europa tilsendt halvfabrikata fra Vennesla.

2015 ble forøvrig et rekordår for Norgesplaster, både når det gjelder omsetningen på 99 millioner og overskudd før skatt på 5 millioner.

Igland Garasjen

I Grimstad er det også gode tider for garasjeprodusenten.

To år etter Igland Garasjen kjøpte storebroren Grimstad Garasjene har de økt salget med 40 millioner og firedoblet overskuddet. I 2015 solgte grimstadbedriften garasjer for 239 millioner og satt igjen med 16 millioner før skatt i overskudd.

Igland Garasjen, her representert ved Tommy Salvesen, leier inn folk og setter produksjonsrekord. For tradisjonsbedriften er internett blitt viktigste markedsplass. Foto: Rune Øidne Reinertsen

– Vi hadde veldig fin vekst i 2015. 20 prosents økning er vi fornøyd med, sa administrerende direktør Dag Erik Heier i Igland Industrier AS til Fædrelandsvennen i august.

Tirsdag vet vi hvem som trenger plaster på såret, og hvem som har sikret seg den første finaleplassen i Årets Sørlandsbedrift 2016.