— Arbeidsgiver har foretatt en saklig og forsvarlig utvelgelse etter en samvittighetsfull behandling av saken. De relevante rimelighetshensyn er korrekt vurdert.

Sagt opp etter ett år

Slik konkluderer dommerfullmektig Joakim Boye ved Kristiansand tingrett i en fersk dom. Den behandler søksmålet fra en ansatt hos National Oilwell Varco Norway som stevnet selskapet etter å ha blitt sagt opp i første nedbemanningsrunde i 2015. Vedkommende tiltrådte som serviceingeniør hos NOV i Asker 1. september 2014 og mottok oppsigelse ett år etter. Han rakk aldri å sluttføre utdannelsen ved NOVs Technical College , og fikk bare med seg et par mindre serviceoppdrag.

I tillegg til å ville ha oppsigelsen kjent ugyldig, krevde den ansatte økonomisk oppreisning og å få dekket sine egne saksomkostninger. Han mente seg snytt for lønn, og argumenterte i tillegg med anstrengt privatøkonomi etter et samlivsbrudd som særskilt velferdsgrunn.

Advokat til 3000 kroner timen

Men han kom ingen vei i Kristiansand tingrett. I en dom på 21 sider gjennomgås omstendighetene rundt oppsigelsen, med konklusjonen gjengitt over. Retten dømmer også den ansatte til å refundere NOVs saksomkostninger på 262.000 kroner, hvorav brorparten er advokattimer til 3000 kroner stykket. Kun i en liten undersak om fratredelsestidspunkt må hver part bære sine egne omkostninger.

Vurderer anke

Saksøkers advokat, Siri Barfod, skriver dette i en e-post til Fædrelandsvennen:

— Min klientstår fast ved at arbeidsgiver ikke har oppfylt arbeidskontrakten. Han er overrasket over rettens vurdering av bevisene. Saksomkostningene reduserer hans mulighet til å følge opp saken, av redsel for ytterligere kostnader. Det erikke tatt noen beslutning vedrørende anke ennå.