— Nettopp i tider med usikre utsikter er det viktig at Norge satser på grønn og bærekraftig industri. Eyde-nettverket er en ledende del av det grønne skiftet. Vi jobber med miljøforbedringer og utviklingen av grønnere prosesser og produkter i praksis, sier Helene Falch Fladmark, leder av Eyde-nettverket og med kontor i Kunnskapshavna i Arendal.

Fredag kom nyheten: Næringsminister Monica Mæland og kommunalminister Jan Tore Sanner har gitt Eyde-nettverket, den sørlandske prosessindustriens klyngeorganisasjon, status som NCE, «Norwegian Centre of Expertice». Fagområde: bærekraftig prosessindustri. Konsekvens: Mer penger til samarbeid innen klyngen, og til forsknings- og utviklingsarbeid - i bedriftene, hos akademiske institusjoner og på kryss og tvers mellom bedrifter og akademia.

Andre forsøk

Helene Falch Fladmark er leder for Eyde-nettverket. Foto: Eyde-Nettverket

Det er nokså nøyaktig ett år siden Helene Falch Fladmark, styreleder Lars Petter Maltby (fra Saint-Gobain Ceramic Materials) og andre sentrale Eyde-folk måtte bite i seg skuffelsen. Samme dag som Node rykket opp fra å være NCE til høyeste oppnåelige status som Global Centre of Expertice, GCE, kom beskjeden om at Eyde-nettverket ikke ble forfremmet fra Arena-status («nivå 3«) til NCE («nivå 2«). Hovedårsaken var simpelthen at ti medlemsbedrifter var for få — nettverket var for lite.- Hva har skjedd, Lars Petter Maltby?

— Ved siden av å jobbe videre med samarbeidsprosjekter innen teknologi, har vi gjort en jobb med å formalisere 17 partnere og sentrale leverandører som medlemmer av Eyde-nettverket. Vi hadde jo jobbet sammen med dem i lang tid allerede, men nå er de også medlemmer hos oss, forteller Maltby.

Han nevner Hydro Vigelands Brug, UiA og Resitec som eksempler. Hele medlemsliten ligger ellers i faktarammen.

Vurdert som fremragende

I fredagens pressemelding fra Eyde-nettverket uttaler også Elkems teknologisjef Håvard Moe seg:

— Et internasjonalt panel har evaluert Eyde-nettverket, og vurdert det som fremragende i global sammenheng. NCE-statusen er en anerkjennelse av arbeidet bedriftene sammen legger ned for å utvikle seg videre, og det henger høyt, sier Moe. Selv kommer han fra et industrimiljø med produkter som solcellesilisium, silisium, spesiallegeringer til støperiindustrien, karbon og microsilica.

UiA-rektor Torunn Lauvdal følger opp i den samme pressemeldingen:

— Klart at dette betyr mye. Eyde-nettverket får en annen status, stabilitet gjennom NCE-midler over tid, samt kan konsentrere seg om viktig forskning. Vi har særlig samarbeidet på områder som energisparing og bærekraftig produksjon. Det vil vi fortsette med i fremtiden, sier Lauvdal.

Bærekraftig

— Fremover skal vi fortsette å anstrenge oss for å bli enda mer konkurransedyktige, og vi skal synliggjøre oss ytterligere. Hele tiden ligger et mål om bærekraft til grunn for det vi gjør, oppsummere Eyde-nettverkets styreleder Lars Petter Maltby overfor Fædrelandsvennen.