– Dette er veldig stor satsing som bidrar til at politikraften i Norge kommer til å bli betydelig bedre neste år, sier statsminister Erna Solberg til TV 2.

Sammen med justisministeren kom hun torsdag kveld med den første lekkasjen fra neste års statsbudsjett: 165 millioner kroner skal brukes til å opprette 350 nye politistillinger.

– Det er rett og slett for få politifolk i Norge, sier Solberg om avgjørelsen.

Lover mer synlig politi

Økningen øker antallet politibetjenter per 1000 inbyggere med 0,1, fra 1,7 til 1,8. Justisministeren mener det er en helt nødvendig bevilgning for å oppnå regjeringens målsetning om en dekning på 2 tjenestekvinner og -menn per 1000 inbyggere i løpet av 2020. Han lover at de nye stillingene vil føre til et mer synlig og tilstedeværende politi.

Vil straffe politimestre

Justisministeren lover at pengene skal gå til nye politistillinger og at han vil straffe politimestre som ikke ansetter flere politifolk ved hjelp av nye rutiner.

Politimestre som ikke ansetter flere politibetjenter får ikke penger, forklarer Amundsen til TV 2.

– Godt nytt for publikum

Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, sier han gleder seg over ønsket om å satse på norsk politi og mener nyheten er godt nytt for publikum. Han understreker dog at dagens lekkede beløp kun dekker halvårsvirkninger og vil omfatte politistudentene som uteksamineres i 2015. Politiets Fellesforbund gjorde en opptelling for noen uker siden som viste at 360 av 631 uteksaminerte fra årets kull er i jobb, men kun 141 av dem har fast stilling.

– Det er viktig at man sørger for at de som gikk ut i 2013 og -14 også sikres jobb, sier han.

– Viktig å ikke slippe fokus

Han vil dog ikke svartmale situasjonen og sier at Politiets Fellesforbund har samme instilling som politikerne, nemlig å styrke norsk politi.

– Men det er viktig å ikke slippe fokuset.

At det er akkurat politiet som trekkes frem i neste års statsbudsjetts første lekkasje tror Bolstad handler om hvor tydelige regjeringspartiene var i opposisjon om at de ville styrke norsk politi.

– Når de da kommer i posisjon vil det å ikke gjennomføre hva de har sagt være å tape ansikt. Dessuten er de programforpliktet fra regjeringserklæringen på Sundvolden til å styrke grunnbemanningen.