Nå skal Oslo se til de kjente bondemarkedene i Europa og USA.

Landbruks— og matdepartementet har bevilget 300.000 kroner i prosjektmidler til å utrede et fast utsalgssted for Bondens Marked. Det betyr Oslo vil få fast utsalgssted for grønnsaker, kjøtt, honning, bakverk og andre lokalproduserte varer, solgt rett fra gården.

— Lokalt matsalg har tatt helt av. Å få en fast plass for Bondens marked tror jeg mange vil sette pris på, og det vil være et godt tiltak for bøndene også, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug om det nye prosjektet.

- På tide med en permanent plassering

Bondens marked Oslo har omtrent 40 markedsdager i året i Oslo og Akershus. Siden 2003 har markedet vært rullerende på flere ulike steder. Nå skal Bondens marked utrede fire faste plasser, men er åpne for flere forslag.

— Etter å ha vært omreisende i Oslo by gjennom 11 år, ser vi at tiden er inne for en mer permanent plassering. Vi er ikke låst på noen steder, men begynner med å utrede et lite utvalg. Vi skal se på Valkyrie plass, Youngstorget, Nedre Foss park på Grünerløkka og Aker brygge, sier Mari Hørstad, markedsleder for Bondens marked Oslo og prosjektleder for Matstreif.Valkyrie plass på Majorstuen er stedet hvor Bondens marked har hatt høyest omsetning. Youngstorget er nytt for Bondens marked, men er fra gammelt av stedet hvor bøndene kom inn til byen for å selge varene sine. Med den nye oppgraderingen av Torggata og området rundt, ser de på det som et spennende alternativ.

Nedre Foss park vis-à-vis Mathallen på Vulkan er i ferd med å ta form, og her vil det kunne tilrettelegges for virksomhet. Også eierne av Aker brygge er positive til dialog om fast plass, og markedet skal på befaring på Bryggetorget allerede neste uke.— Det vil løfte oss på alle måter, både for produsentene og kundene, sier Hørstad, og peker på at bedre forutsigbarhet for kundene vil gjøre det enklere å handle.

- Bondens marked skaper arbeidsplasser

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug peker på at det blir lettere for tilreisende bønder å ha et fast sted å selge varene sine på. Et fast sted vil også gjøre det enklere for forbrukerne, mener hun.

— Dette er produkter som ofte er dyrere, har høyere kvalitet enn mange andre og har det lille ekstra. Det viser seg at mange er villige til å betale for det. Med et fast utsalgssted vil flere få muligheten til å skaffe seg disse varene, sier Listhaug.Regjeringen vil satse på profesjonelle heltidsbønder, både store og små. Listhaug mener Bondens marked bidrar til dette.

— Lokal matproduksjon bidrar til at flere kan skape sin egen arbeidsplass på gården. Lokal mat er nøkkelen for mange til å bli heltidsbønder, sier hun.

Bedre både for bønder og kunder

— Dette er noe vi har ønsket lenge, og som vi endelig begynner å få sving på. Dette er starten på en spennende prosess, sier Morten Jødal, styreleder i Bondens marked Oslo.

På fredag solgte han tørket sopp, sopp-soyasaus og de populære «kantamellene» sine laget av sopp på Bondens julemarked i Regjeringskvartalet.

Også bonde Thomas Stebergløkken er fornøyd med det nye forslaget.I tillegg til å selge kjøtt fra gården i Gudbrandsdalen er han plassansvarlig for Bondes marked i Oslo. Han har vært med på så godt som alle markedene i byen de siste årene.

— Det blir helt fenomenalt, og det blir lettere for kundene å finne oss. Det har vært hyggelig å være både vest og øst i byen, men jeg tror det blir flott med et fast sted og en fast markedsdag. Vi ser at folk er veldig opptatt av norsk landbruk og norsk mat, og jeg tror Bondens marked må ha de triveligste kundene i Norge, sier han.