Steinar J. Olsen fra Stormberg og Tom Nysted fra Agder Energi er blant de sju næringslivspersonene som har fått plass i Tine Sundtofts klimaråd. Totalt sitter 25 personer i rådet.

— Klima berører alle samfunnsområder. Forskjellige miljøer har ulike ideer og innspill. Alle gode krefter bør bidra, sier Tine Sundtoft til Dagens Næringsliv, som lørdag offentliggjorde hele rådet.

Fædrelandsvennen har tidligere skrevet om Nysteds plass ved statsrådens bord.

LES OGSÅ:

Konkrete innspill

Steinar J. Olsen forteller at han ble spurt om å være med 19. november. Han brenner for miljøspørsmål og var aldri i tvil om å si ja.

— Klimautfordringen er vår tids største utfordring. Jeg er glad for å kunne komme med innspill fra oss i Stormberg, og som vi tror kan gjøre en forskjell. Det brukes mange ord og vanskelige begreper i klimadebatten. Det fører til at mange distanserer seg og det grønne skiftet går for tregt. Nå må vi gå fra ord til handling, sier Olsen til Fædrelandsvennen.

Han nevner seks konkrete innspillsom han mener kan føre til endring. Det er store investeringer i kollektivtransporten, billigere lavutslippsbiler, lavere selskapsskatt for grønne virksomheter, forbedrede støtteordninger for fornybare energikilder, enøk-tiltak betalt via skatteseddelen og at gratis busskort fra arbeidsgiver blir skattefritt.

Saksøkte staten

Ironisk nok er Stormberg tatt med i det statlig utnevnte rådet etter at han saksøkte staten for å få skattefradrag for klimakvoter. Han vant saken, og ble senere hyllet av miljøminister Sundtoft for å ha vært offensiv.

LES OGSÅ:

— Jeg er veldig glad for at Stormberg, i Kristiansand tingrett, har vist at muligheten nå finnes for at selskaper gis fratrekk på skatten for kjøp av frivillige klimakvoter. Skattedirektoratet har besluttet å ikke anke saken og har bekreftet at samtlige skattekontorer må endre praksisen når det gjelder klimakvoter. Jeg håper denne saken motiverer flere selskaper til å kjøpe klimakvoter. Stormberg har gått foran som et godt eksempel ved kjøp av klimakvoter for 2,3 millioner kroner siden 2008 og viser med denne saken at klimakvotene er viktig i markedsføringen av deres produkter, sa Sundtoft på klima- og miljøkonferanse i Kristiansand i januar.

LES OGSÅ:

— Det viste at lovgivningen var umoderne, og at vi gikk foran og utfordret, sier Olsen. Han skal på sitt første møte i klimarådet til tirsdag.