I Gjensidiges nye, lyse lokaler i Oslo sentrum sitter fire ledere og puster langsomt. Rett i ryggen, hendene på knærne, øynene lukket.

— La tankene fare forbi. Når de kommer, kan du fast, men bestemt lede oppmerksomheten tilbake til pusten. Observer dem, men ikke engasjer deg i dem, sier Ivar Vehler.

Vehler er sosiolog og mindfulness-coach og spesialiserer seg på oppmerksomhetstrening for ledere i næringslivet. Som en del av Gjensidiges nye lederutviklingsprogram har han kurset en gruppe ansatte i å sortere tanker og leve i nuet – kunnskap Gjensidige-ledere fra hele Norden har etterlyst.

- Mindfulness er å velge hva man skal rette oppmerksomheten mot. Nå trener vi og velger å fokusere på pusten vår, sier Vehler sakte.

— Pust inn. Pust ut.

Lederne puster.

Skal hjelpe til å sortere tanker

- Vi har hatt møter med ledere i hele Norden, der ønsket om opplæring i mindfulness kom opp blant flere. Mange mellomledere opplever et stort press både ovenfra og nedenfra, og evnen til å sortere tanker og prioritere riktig er noe mange etterlyser, sier Olav Karsten Berge.

Han er ansvarlig for lederutviklingsprogrammet til Gjensidige, et program for å utvikle erfarne mellomledere.

— Samtlige deltagere ga kurset full pott og mente at mindfulness var relevant eller svært relevant for deres arbeidssituasjon. Godt lederskap må skapes, og målet med programmet er å hjelpe våre ansatte til å bli dyktigere ledere, sier Berge.

Ukjent effekt

Mindfulness, på norsk «oppmerksomt nærvær», har vært en økende trend i arbeidslivet, særlig i USA. Meglertopper på Wall Street og næringslivsledere snakker åpent om eget utbytte av mindfulnesstrening, og flere bedrifter har etablert faste tilbud for de ansattes mentale helse. Grunnlegger av nyhetsnettstedet Huffington Post, Arianna Huffington, har lenge snakket varmt om ansattes helsemessige fordeler av mindfulness, og teknologigiganten Google har hatt en egen mentalhelse-guru ansatt som sjef for personlig vekst (eller «Jolly Good Fellow», som er hans offisielle yrkestittel) i flere år.

Men også i Norge melder stadig fler at jobben blir mer stressende. Ifølge Arbeidslivsbarometeret for 2014 oppgir nå over 30 prosent at arbeidet ofte eller alltid føles stressende.

Forskningen er nærmest entydig – på individuelt nivå fører oppmerksomhetstrening til mindre stress, bedre søvn og konsentrasjon. Men på gruppenivå er forskningen nesten fraværende.

— Det finnes knapt forskning på hvordan mindfulness slår ut for bedrifter. Det er utrolig vanskelig å måle hvorvidt mindfulness isolert sett kan ha noen effekt på bunnlinjen. Men det er liten tvil om at stress og dårlig oppmerksomhet ikke skaper effektive ansatte, sier Ingunn Myrtveit, forsker ved Handelshøyskolen BI i Nydalen.

- Kan være lønnsomt

Myrtveit har gjennomført et av de få prosjektene som undersøker bruken av mindfulness blant friske, voksne ansatte. En gruppe ansatte i Telenor, plassert i flere ulike land, fikk mindfulnesstrening strømmet over nett. Det ga klare resultater.

— Andre studier ser ofte på studenter eller pasienter, men her var det vanlige mennesker i en bedrift som trente mindfulness i ti minutter om dagen. Resultatene var tydelige – gruppen som deltok viste et markant lavere stressnivå enn de som ikke deltok. De meldte også om bedre søvnkvalitet, sier Myrtveit.

— Det betyr ikke nødvendigvis at bedriften som helhet gjør det bedre når de ansatte trener oppmerksomhet, men det er lett å argumentere for at bedre konsentrasjon gir bedre ytelse, sier hun.

Forskeren antyder at mindfulnesstrening kan være et lønnsomt tiltak i bedrifter med stressede ansatte.

- Det er et rimelig tiltak. Når vi kan måle effekt på helt ned til ti minutter om dagen, kan det være en veldig rimelig måte å sikre ansattes mentalhelse, sier hun.

— Bedre kommunikasjon, relasjoner og tidAnders Meland er blant forskerne bak det omfattende prosjektet om mindfulness i høyprestasjonsyrker ved Flymedisinsk institutt. Prosjektet lot jagerfly- og helikopterpiloter trene mindfulness imellom 10 og 40 minutter hver dag i noen måneder, og resultatene viste blant annet lavere stressnivåer og bedre prestasjon.

— Det er vanskelig å måle gruppeeffektene gjennom forsøkene. Men kvalitative intervjuer utført av eksterne intervjuere i etterkant viser at mange opplever at det å sitte sammen i stillhet førte deltagerne enda nærmere som gruppe, sier Meland, som nylig har gitt ut boken Stillhetens råskap – mindfulness for å prestere på topp .

- Det er vanskelig å trekke entydige konklusjoner fra kvalitative intervjuer, men de melder om enklere relasjoner hverandre imellom, mindre unødvendig prat og effektive møter. Det tar tid, men tilbakemeldingene gjennom intervjuene er at ved å bruke tid, så får man tid, sier han.

Men gruppeeffektene er ikke entydig positive.

— Når man sitter stille og kjenner på hvordan man har det, dukker det også opp ting som man ellers kanskje ikke ville ta tak i. Det kan jo slå begge veier, sier Meland.

Ikke veldig alternativt

Ivar Vehler, som også instruerte pilotene og siden har skrevet mindfulness-boken Orkanens Øye , merker større pågang fra bedrifter som ønsker mindfulnesstrening.

— I Norge har det lenge vært sett på som en veldig alternativ greie, men i USA har det forlengst etablert seg som et verktøy for sterke næringslivsledere, sier Vehler.

- Men det er i ferd med å forandre seg. Et tilpasset, kontekstbasert program for ledere gir veldig nyttige verktøy for folk som føler at de drukner i detaljer og mister oversikt. Når vi fokuserer på pust er det for å trene kapasiteten til å ta et steg tilbake. Mange bedrifter er i ferd med å oppdage verdien av den egenskapen hos sine ansatte, sier han.

Berge mener situasjonen er vinn-vinn.

- Hvorfor bruke masse ressurser på dette når det finnes så lite forskning som viser at det har noen effekt for bedriften?

— Det kan hende det holder å gjøre dette på individnivå. Våre ansatte rapporterer at de er i skvis, og da vil vi gjerne gi dem verktøyet til å navigere i en krevende hverdag. De tilbakemeldingene vi har fått hittil gjør meg trygg på at dette er en vinn-vinn-situasjon for både Gjensidige og de ansatte, sier Berge.

Les også: