Bakgrunnen for at oljeselskapet DNO får det store forelegget er et salg av aksjeposter til den kurdiske selvstyreregjeringen høsten 2008. Ifølge Økokrim skal avtalen ha blitt hemmeligholdt for markedet.

— Det var på høsten 2008 at DNO inngikk en avtale med KRG i Nord-Irak om at KRG skulle kjøpe nesten fem prosent av selskapets aksjer direkte fra DNO og slik bli en av DNOs største aksjonærer. Handelen ble gjennomført og avtalen ble holdt hemmelig for markedet ved at det ble gitt ufullstendige, uriktige og villedende opplysninger om transaksjonen, skriver Økokrim i en pressemelding.

Saken ble først avslørt av Dagens Næringsliv i 2009. — Da britiske og norske børser og myndigheter begynte å se på eierskapet, begynte KRG å selge aksjene i markedet. I forkant av salg ga oljeministeren" i KRG uttrykk for positive og kursdrivende forventninger relatert til DNOs engasjement i de kurdiske områdene i Nord-Irak, og aksjeprisen steg markant. KRG tjente til slutt over 100 millioner kroner på transaksjonen, skriver Økokrim.

De opplyser at sakene mot to personer som er siktet i forbindelse med samme hendelse ikke er avsluttet.

DNO nekter å vedta boten. Dermed ender saken trolig i retten, skriver DN.no.