KRISTIANSAND: — Vi fikk vite at vi vant prisen forrige uke, og har jobbet døgnet rundt den siste uka med de siste detaljene. Produktet ble lansert i dag, og kan nå tas i bruk av pasienter og pårørende, sier daglig leder Annette Skeie Jakobsen i SmartCare AS.

I dag mottok hun og 25 samarbeidspartnere Smartprisen 2011, som deles ut av Sykepleien og KS til sykepleiere som har vært med å utvikle gode ideer.

Jakobsens ide er en applikasjon til smarttelefoner, og den har tre funksjoner: tidsalarm, SOS-alarm og aktivitetsalarm.

Vi vil gi diabetikere trygghet i hverdagen

— Vi ønsker å bidra til å gi diabetikere trygghet i hverdagen, og vi ser også at dette kan gi en stor helsegevinst. Tre av fire diabetikere frykter å få føling, forklarer Jakobsen.

Seinskader og symptomer

Ikke bare kan dette sette begrensinger for hvordan en lever, men det kan også føre til seinskader fordi en for eksempel legger seg med høyere blodsukker enn det legene anbefaler.

Fordi symptomene på føling kan være høy puls, svette og blekhet, er mange også redde for å trene.

Alt dette har den nye applikasjonen tatt hensyn til.

Døgnbemannet

– Appen er tilknyttet vår døgnbemannete server. Dersom diabetikeren ikke slår av tidsalarmen, sørger DiabetesGuard for at de pårørende får beskjed via alarmsentralen, sier hun.

Sover en alene vil altså alarmen varsle dersom du ikke skrur den av på morgenen. Får du føling mens du trener vil den ringe opp enten diabetessykepleier eller de du har valgt som pårørende.

— Systemet registrerer blant annet dersom du ikke beveger deg på 5 minutter, og kontakter da dine nærmeste, fortsetter sykepleieren.

Vil utenlands

En risikerer altså falske alarmer, men hun mener at trygghetsfølelsen er viktigere. Systemet kan ringe opp flere, og når en person har fått varslingen får de andre beskjed om hvem dette er.

— På sikt ønsker vi at den skal kobles opp mot nødnummeret, men jeg tror ikke 113 ønsker å være med i en oppstartsfase. Den kan nå varsle pårørende i hele verden, men de må ha norsk telefonnummer, sier Jakobsen.

Produktet er foreløpig bare lansert her til lands, men hun satser på lansering også ute i verden.