Hewlett-Packard (HP) avskriver 8,8 milliarder dollar (50 mrd. kr) på britiske Autonomy Corp.

Den amerikanske IT-giganten betalte 10 milliarder dollar (57,5 mrd. kr) da det kjøpte det britiske programvareselskapet i fjor.

Regnskapsjuks

HP unngår å kalle dette svindel, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

I kvartalsregnskapet heter det at det har vært «alvorlig og utilbørlig regnskapsførsel, åpenbare feil og direkte feilaktig fremstilling fra Autonomy Corportation PLC».

HP hevder regnskapsjukset skjedde før amerikanerne overtok selskapet.

På grunn av denne skandalen må HP ta et et tap på 6,9 milliarder dollar (40 mrd. kr) i fjerde kvartal i selskapets regnskapsår som ble avsluttet 31. oktober.

Det er andre kvartalet på rad at HP bokfører et kjempestort underskudd. I tredje kvartal var nettotapet på 8,7 milliarder dollar (51 mrd. kr).

PC-salget stuper

HP-aksjen falt 13 prosent da New York-børsen åpnet.

HP var verdens største produsent av PC-er, men er hardt rammet av at PC-salget globalt stuper mens ulike nettbrett og mobilløsninger overtar.

Den profilerte forretningskvinnen Meg Whitman overtok som HP-sjef i fjor, men har så langt ikke lyktes med å snu den negative utviklingen i selskapet.

— HP har dypt rotfestede problemer. Mange av dem er selvpåførte, sier investeringssjefen Eric Maronak i forvaltningsselskapet Victory Capital Management i New York til nyhetsbyrået Bloomberg

Mislykket politiker

I vår varslet Whitman at selskapet skal kvitte seg med 27 000 ansatte, eller 8 prosent av arbeidsstyrken.

Nedbemanningen skal være gjennomført innen 2014 og redusere kostnadene med rundt 20 milliarder kroner.

Whitman gjorde suksess i næringslivet med netthandelsselskapet eBay.

Hun forsøkte seg også som politiker og stilte opp som republikanernes kandidat i guvernørvalget i delstaten California i 2010, men tapte for demokraten Jerry Brown.