Den pensjonerte obersten ble drept av tre menn, skriver BBC.

De skal ha tatt seg inn i Malhaes' hus i utkanten av Rio de Janeiro torsdag denne uken. Kona har fortalt politiet at innbruddstyvene kvalte 76-åringen, før de stakk av med antikke våpen, en datamaskin, samt noen andre gjenstander, skriver nyhetsbyrået AFP.

Den brasilianske advokaten Wadih Damous sier tilBBC at tyvene kan ha vært på jakt etter hemmeligstemplede personopplysninger.

— Malhaes var en viktig aktør under diktaturet. Han satt på mengder med informasjon om skjulte prosesser fra den tiden, sier Damous.

500 drepte

1. april markerte Brasil at det var 50 år siden kuppet i 1964, og starten på militærregimet som varte helt til 1985. I løpet av denne perioden ble 500 mennesker drept, og tusenvis ble fengslet og torturert.

I 1979 vedtok landets daværende militære ledere et amnesti for såkalte politiske forbrytelser, men i 2012 bestemte Brasils nåværende president, Dilma Rousseff, at landet hadde behov for en nasjonal sannhetskommisjon for å ta et oppgjør med diktaturtiden.

Rousseff, som begynte sin politiske karrière som medlem av en marxistisk geriljagruppe, kjempet mot militærregimet på 60-tallet. Hun satt selv fengslet i to år.

Dødens hus

Paulo Malhaes uttalelser forrige måned var en del av det nasjonale oppgjøret med overgrep og politisk undertrykkelse. Det var imidlertid ingen angrende synder som møtte foran sannhetskommisjonen.

— Jeg gjorde min plikt, jeg angrer ikke på noe, sa han.

Han skal ha beskrevet i detalj hvordan han torturerte politiske fanger, og la til at han hadde tatt livet av «så mange som var nødvendig». Malhaes forklarte hvordan han kuttet av fingrer, og fjernet tenner på ofrene for å forhindre identifisering av liket.

Den pensjonerte obersten var den første offiseren som åpent innrømmet å ha utøvd tortur i lokalet som på folkemunne fikk navnet «Dødens hus», i Petropolis utenfor Rio, skriver AFP.

Politiet har nå laget en fantomtegning av de tre mennene som tok livet av Malhaes, på bakgrunn av beskrivelser fra kona og ekteparets tjener.