DEKAN: Sigbjørn Sødal, dekan på Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap på UiA. Foto: Arkiv

KRISTIANSAND — Vi må glede oss over det som skjer i sørlandsk næringsliv, men det er blitt ensidig. Det positive er at vi kanskje har utviklet en teknologisk kompetanse og et ingeniørmiljø som gjør at vi vil være bedre egnet til å utvikle nye ting enn om landsdelen hadde hatt et lavere kompetansenivå, sier seniorrådgiver Helge Røed på Agderforskning.

Helge Røed Foto: Arkiv

For første gang er det beregnet hvor stor andel av landsdelens økonomi som kommer fra petroleumsindustrien. Den viser altså at Sørlandet er svært avhengig av oljen. Torsdag legges Konjunkturbarometeret fram, som er laget av Oxford Research for Innovasjon Norge Agder og NHO Agder.Næringspolitiker Alf Holmelid kommenterer oljeavhengigheten til Sørlandet slik:

— Det er en fare for at vi kan bli sårbare når det er så mye virksomhet knyttet til én næring, men det positive er at Sørlandets del av oljenæringen er veldig teknologifokusert og har mye større omstillingsevne enn den som er direkte operatørorientert, som i Stavanger, hvor de er mye mer sårbare. Teknologiske miljøer, som de sørlandske, har mye større omstillingsevne fordi kompetansen kan omstilles til bruk i andre næringer, sier stortingsrepresentant Holmelid (SV).

alf holmelid Foto: Kjartan Bjelland

— Bildet som kommer fram i Konjunkturbarometeret er et viktig signal for Agder om å satse på innovasjon framover, få på plass såkornfond og samarbeid med UiA om brede teknologisk utdanninger som kan skape innovasjon i flere næringer, sier Holmelid.UiA-dekan på Fakultet for økonomi og samfunnsfag, Sigbjørn Sødal, ser slik på oljeavhengigheten:

— På Sørlandet har utviklingen særlig i de dominerende NODE-bedriftene vært spesielt sterk og vellykket. Det er liten tvil om at det har gjort oss mer sårbare for en eventuell rask svikt i etterspørselen etter olje og gass. Vi ville da rammes som en landsdel i et land som samlet sett er mer utsatt enn før, men i tillegg som en landsdel med et næringsliv som også er relativt mer oljedominert enn før, sier Sødal.

— På lang sikt vil helt sikkert den tradisjonelle olje- og gassvirksomheten bli mindre, og NODE-systemet vil i hvert fall bli helt annerledes ut enn i dag. Dette kan imidlertid ta veldig lang tid, og en må kunne håpe på at næringen som helhet vil være like dyktig til å omstille seg til nye typer produksjon som det man har vært til å bygge seg opp til dagens markeder. Noe annet er det hvis det skulle komme et plutselig fall, for eksempel på grunn av et teknologisk gjennombrudd i andre typer energiproduksjon. Det er svært vanskelig å si hvor stor sannsynligheten er for at noe slikt skjer, men det kan vel ikke utelukkes, sier Sødal.

Bedriftene på Sørlandet er mer måteholdne i sine fremtidsvyer for 2013 enn de var for 2012, og utrederne av Konjunkturbarometeret spør om realismen har overtatt for den rene optimismen.