— De vil ha patentet kjent ugyldig, sier Inga Kaasen som er prosessfullmektig for Johannessens firma EcoLice AS. Dermed er rettssaken i Oslo Tingrett utsatt fra 1. desember til 27. april.

Johannessen krever at Sinkaberg Hansen og flere andre oppdrettere skal betale lisens for hans patenterte metode for å stoppe lakselus. Tidligere fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen og hennes familie er storeier i Sinkaberg Hansen AS.

Minihøyttalere

Baard Johannessen er fra Lyngdal og bosatt i Arendal. På få år har han bygd opp en formue på salg av minihøyttalerne Music Angel Friendz. De er svært populære og brukes ofte sammen med PCer eller smarttelefoner.

LES OGSÅ:

Nå kan en stor del av fortjenesten bli brukt i kampen for at Norges største lakseoppdrettere skal betale lisens til et av hans andre selskaper, EcoLice, for bruk av en metode han har rettighetene til.

— Jeg har spart opp 50 millioner kroner for å gå inn i dette, sier Baard Johannessen.

— Kan kampen bli så dyr?

— Ja, det kan den fort bli. Kanskje vi må gjennom flere runder i rettsapparatet. Det er store konsern som har mange ressurser de kan sette inn mot meg, sier Johannessen. Han har allerede brukt rundt seks millioner kroner på saken.

- Ikke noe valg

Mange spør hvorfor han ikke bare vil leve av pengene han har tjent på høyttalerne, og la hele laksenæringen seile i sin egen merd.

— Jeg er ikke kommet til denne verden for å sitte under en palme på en øde øy og drikke vin. I denne saken har jeg ikke noe valg. Hvis jeg gir meg på at de ikke skal betale for patentbruken, så vil de som har vært lojale og betalt lisens kreve pengene sine tilbake, sier Johannessen.

LES OGSÅ:

Verken han eller advokat Kaasen er konkrete på hvilken sum de krever fra Sinkaberg Hansen.

— Det blir opp til rettens skjønn, sier Kaasen.

— Vi snakker et tosifret millionbeløp?

— Det er ikke noe dumt tips, svarer advokaten.

Johannessen sier at det vil være dumt å bruke 30 til 50 millioner kroner på å slåss om 10 millioner.

Klager og rettssak

Baard Johannessen søkte i 2007 om patent for en spesiell metode til bekjempelse av lakselus. Hans oppfinnelse skal ha reddet deler av laksenæringen fra masseslakt i 2009. Metoden har godkjent patent, og Johannessen mener å kunne dokumentere at den er brukt i stort omfang uten at oppdrettsselskapene har betalt lisens.

Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening har klaget saken inn for Klagenemnda for industrielle rettigheter, der klagebehandlingen nå pågår.

Johannessen har gått rettens vei, og en rettssak mot oppdrettsselskapet Sinkaberg Hansen var berammet til 1. desember. Nå blir han møtt med motsøksmål.

LES OGSÅ:

Johannessen forstår ikke hvorfor store deler av næringen kjemper mot patentet.

— Lakselus er deres største utfordring. Så finner jeg noe som hjelper, og får et lovlig patent på det. Jeg deler kunnskapen og stiller meg ikke i veien for de som vil bruke metoden. Likevel svarer de med å kjempe mot meg, sier Johannessen.

- Ingen ny oppfinnelse

— Vår påstand er at patentet er ugyldig. Klienten vår mener det er flere grunner til at patentet aldri skulle vært innvilget, sier prosessfullmektig for Sinkaberg Hansen, Ida Espolin Johnson. De hevder patentet ikke tilfredsstiller kravene til nyhet og oppfinnelseshøyde. Det vil si at de mener den ikke skiller seg vesentlig fra tidligere kjent teknikk på området.

— Det er ikke nytt og ikke spesielt «oppfinnersk», sier Johnson om hvorfor de krever patentet ugyldig.

Advokaten er også prosessfullmektig for Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening i deres klagesak til Klagenemnda for industrielle rettigheter. Hun sier at de i den saken er ferdig med skriftlig utveksling av informasjon, og venter på beramming av muntlig forhandling.

— Vi håper den kommer opp før rettssaken, men har ikke fått noen dato, sier hun.