I Aftenposten 25.11 blir Norges Bank kritisert for å ha gittfeil informasjon om Oljefondets kullinvesteringer under en høring i Stortingeti januar i år. Det er en grunnløs kritikk.

Ifølge kritikerne skal Norges Bank ha oppgitt at fondetsinvesteringer i kull kun utgjør 2,5 milliarder kroner, mens tallet i realitetener over 80 milliarder kroner.

Det er imidlertid ikke riktig at Norges Bankensidig presenterte tallet 2,5 milliarder kroner. Tvert imot kom det ipresentasjonen til leder for fondet, Yngve Slyngstad, klart frem at fondetskullinvesteringer varierer, avhengig av hvordan man definerer kullsektoren.

Ethovedpoeng i hans innledning var nettopp at det er komplisert å avgrense hvasom er investeringer i kull, fordi mange selskaper i varierende grad ereksponert mot kullsektoren.

Slyngstad la i høringen frem oversikter over fondets totaleinvesteringer innen henholdsvis kullutvinning, generell gruvedrift ogkraftproduksjon.

Som Slyngstad viste til, var rundt 2,6 milliarder ved utgangenav 2013 investert i selskaper som driver utelukkende med kullutvinning, mensfondets beholdning innen generell gruvedrift var 36,6 milliarder kroneroginnen kraftproduksjon 77,3 milliarder kroner.

Det fremgår av dette at fondetsinvesteringer i selskaper eksponert mot kull var mellom 2,6 og 116 milliarderkroner, avhengig av hvilken definisjon man legger til grunn.

Norges Bank legger stor vekt på å gi Stortinget korrektinformasjon. Det gjorde vi også denne gangen.