For fem år siden ble Iveland Panorama lansert som prosjektet som skulle få lille Iveland kommunes folketall opp i over 1.500. Interesserte husbyggere fløy over området i helikopter for å se de naturskjønne tomtene. Her skulle det komme 121 nye boliger.

Toska-venn

Fem år senere ligger området like øde som den gang. De eneste som har hentet verdier ut av heia er ifølge Økokrim en rekke svindlere. Flere medier har tidligere omtalt den antatte hovedmannen som Nokas-raner David Toskas bestevenn og forretningspartner. De to har tidligere drevet firma sammen.

Det nye tomtefeltet like ved Birketveit, kommunesenteret i Iveland, skulle skaffe kommunen nye innbyggere. I stedet ligger det like øde, og er stort sett kun brukt i en sak som nå karakteriseres som bedrageri. Foto: Vegard Damsgaard

— Det er tatt ut 32 millioner kroner i lån med sikkerhet i tomter på Iveland, sier politiadvokat Anne Allum i Økokrim til Fædrelandsvennen. En person som karakteriseres som hovedmann har ifølge Økokrim innrømmet bedrageriet.Flere enn ti andre personer er siktet for grovt bedrageri eller medvirkning til grovt bedrageri.

Den siktede ble i vinter arrestert i Spaninia. Han satt flere uker i varetekt i Madrid før han ble ble utlevert til Norge. Han har ifølge Allum erkjent alle forholdene han er siktet for.

LES OGSÅ:

— De har fått lån fra tre forskjellige banker. Det ser ikke ut som tomtene de har brukt som sikkerhet har hatt reell verdi, sier Allum.

Allum sier at etterforskningen av saken i er i avslutningsfasen.

Strandet

Fædrelandsvennen skrev nylig om storutbyggingen Iveland Panorama som aldri ble noe av.

— Vi skulle åpne opp hele feltet med infrastruktur, men det fikk vi ikke gjennomført, og vi fikk ikke solgt tomtene. Dermed gikk planen i vasken, sa grunneieren for kort tid siden.

Han sier at prosjektet har vært dyrt for selskapet og for aksjonærene opp gjennom årene. Nylig avsa også Kristiansand tingrett kjennelse om tvangsoppløsning av hovedselskapet Iveland Prosjekt Panorama AS på grunn av manglende årsregnskap. Flere selskaper er involert i prosjektet. De har navnene Iveland Panorama, med et nummer etter fra 1 til 5. Grunneieren er nå mistenkt i saken, men hevder selv han er lurt.

— Han kjøpte av oss. Vi er flere som er lurt i denne saken, sier grunneieren.

Også Iveland Tomtefesteselskap er under konkursbehandling.

Begge selskapene skal være involvert i 32 millioners svindelen.

- Ville ikke svindle

Morten Furuholem representerer en av de siktede i saken. Foto: Mellvang-Berg, Trygve

Advokat Morten Furuholmen representerer den siktede østlendingen. Han forklarer at intensjonen var å bygge ut prosjektet og sitte igjen med gevinst.— Prosjektet har havarert, og det tar han delansvar for. Tapet kan bli i den størrelsesorden du nevner (32 millioner kroner), og det er gjort en del formelle feil i lånesøknadene, sier Furuholmen. Han legger vekt på at hans klients intensjon aldri var bedrag, og at han mener andre aktører også bør ta ansvar i saken.