— Nettbutikken bærer butikken. Uten nettbutikken kunne jeg bare ha glemt hele greia, sier Britta Susanne Hohne (43).

Fædrelandsvennen tviler ikke ett sekund på at hun er personen som har gitt navn til butikken i Kristian IVs gate i Kvadraturen: Stoffdronning. For ikke bare er hun utdannet møbelsnekker, trevaresnekker, interiørarkitekt og mer til - hun er også «stoffavhengig», som hun selv uttrykker det med stor iver og aksent som røper tysk opprinnelse.

Det var i juni i fjor at Britta startet for seg selv, etter å ha blitt nedbemannet på Sørlandssenteret.

Inger Johannessen (t.v.) og Anne Berit Tobiassen er kunder og ute for å orientere seg om stoffer, symaskiner og kurstilbud. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Da hadde jeg allerede drevet en liten nettbutikk på hobbybasis en tid. Så bestemte jeg meg for å satse, og fikk leie dette lokalet, forteller hun om den lille bedriften med 1,2 årsverk som er nominert til å bli Årets Sørlandsbedrift 2015. ## Samspill butikk/nettbutikk

800.000 kroner omsatte Stoffdronning AS for de resterende månedene av 2014. Drøyt 100.000 kroner lå igjen som overskudd da året var slutt. Men som Britta sier: Nettbutikken er avgjørende.

Følg Årets Sørlandsbedrift 2015 på Facebook

Så er da også Stoffdronning et nytt eksempel på noe Fædrelandsvennen har observert flere ganger i det siste; tradisjonelle butikker i Kvadraturen - gjerne litt off Markens - drives i tospann med nettbutikker. I juli rapporterte vi eksempelvis at «Av spill- , snop- og duppedittforhandleren Gamezones 23,7 millioner kroner i omsetning i 2014, kom under 20 prosent fra handel over disk.» Gamezone i Dronningensgate hadde altså mer enn 80 prosent av inntektene fra netthandel.

Quilt- mysteriet

Stoffdronning Britta viser mer enn gjerne fram quilt-maskinen sin. Den er datastyrt og gjør det meste innen quilt-faget. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Britta Susanne Hohne viser mer enn gjerne fram den datastyrte quilt— maskinen sin i Stoffdronnings kjelleretasje. - Quiltmaskin?!

— Ja visst! Utgangspunktet er et lappeteppe, som så blir sydd sammen med ett eller flere, andre stofflag, nesten som ei dyne. Det gjør maskinen min. Resultatet er for eksempel et sengeteppe, et koseteppe eller et veggteppe. I gamle dager ble rester av utslitt tøy brukt til lappeteppe. I dag kjøper stoffgale damer dyre tekstiler for å klippe dem opp og sy dem sammen igjen. Og så er det jo mange som syr tøy, alt fra truser til dresser. Jeg tror ønsket om å lage noe konkret og fint ligger dypt i menneskenaturen; i dag sitter nesten alle bak en pc på jobb. Når de kommer hjem, vil de gjerne koke, snekre, spikke, strikke eller sy noe som er til å ta og føle på, alternativt spises eller drikkes, filosoferer Britta.

Kombinasjonen av farger og symmetri gir et spesielt inntrykk. Foto: Rune Øidne Reinertsen

FB for sygale— Hvordan markedsfører du varene dine?

— På Facebook. Det er grupper for sygale med opptil 8000 medlemmer og lappegrupper med 5000. De utveksler erfaringer og lærer av hverandre hele tiden. I nettbutikken min har jeg forresten inntrykk av at 60- 70 prosent av kundene har postnummer som begynner på 7, 8 eller 9. Det er jo ikke stoffbutikker der oppe! Kan du forresten skrive at vi er flere stoff- og hobbybutikker som ikke bare konkurrerer, men også samarbeider? Det er veldig hyggelig, altså!