I en pressemelding fra RME går det frem at gebyret gjelder overtredelse av bestemmelsene om forskuddsfakturering av kunder.

– Forbrukere kan være tjent med avtaler som innebærer forskuddsfakturering, men faktureringen må være forutsigbar og kunne etterprøves. Slik vi vurderer Tibber Norge sin praksis i denne konkrete saken, er ikke dette tilfelle, sier Tore Langset, direktør i RME, i meldingen.

Høsten 2022 slet Tibber med høye strømpriser, og tok i den forbindelse et krisegrep. Da fikk selskapets kunder en unormalt høy regning i posten, ettersom de måtte betale for forbruk en halv måned frem i tid, i tillegg til forbruket en måned tilbake i tid.

Aksepterer gebyret

RME presiserer at det er tillatt å fakturere strøm forskuddsvis, men at dette må gjøres i tråd med reglene som gjelder for forskuddsfakturering.

I vedtaket er det lagt til grunn at Tibber har vært klar over at den metodikken som selskapet benyttet var i strid med reglene. RME har lagt vekt på dette som et skjerpende element i saken.

– Vi gjorde en feil de to første ukene i oktober 2022 i forbindelse med den midlertidige perioden vi hadde forhåndsfakturering. Vi rettet feilen så fort vi ble oppmerksomme på den, sier Tibber-sjef Edgeir Aksnes i en uttalelse til E24.

Ifølge Europower, som omtalte saken først, er gebyret det høyeste RME har gitt til noen virksomhet.

Også Forbrukertilsynet har påpekt at krisegrepet er ulovlig, slik E24 tidligere har omtalt.

Tibber-sjefen sier at de som et ansvarlig selskap selvsagt skal følge lover og forskrifter, og at de beklager på det sterkeste at en slik slapp gjennom.

– Vi tar ansvar for feilen i 2022 og vil akseptere gebyret, sier Aksnes.

Tid til en prat? Hjelp oss å gjøre E24 enda bedre.

Brukte høyere pris enn tillatt

De fleste forbrukerne blir fakturert på etterskudd. Det betyr at kunden kan sjekke at strømfakturaen er i samsvar med strømforbruket og den prisen som er avtalt med leverandøren.

Ved forskuddsfakturering er både forventet forbruk og forventet pris frem i tid usikre størrelser. Forskrift om fakturering setter derfor rammer for hvordan strømleverandøren kan beregne forbruk og pris i fakturaen.

Uten disse begrensningene kan strømleverandøren benytte forbrukerne som bank for å forbedre egen likviditet, skriver RME.

Tibber brukte en høyere pris enn tillatt, og på den måten fikk de tilført uberettiget likviditet, ifølge RME.

Schibsted er eier i Tibber. E24 er et heleid datterselskap i Schibsted-konsernet. Enkelte journalister i E24 eier aksjer i Schibsted gjennom konsernets aksjespareprogram.