TOMT: Ingen av leilighetseierne så ut til å benytte seg av feriestedet sitt denne helgen. Foto: Roald Ankersen
STENGT: Resepsjonen er stengt og de eksklusive stolene står ledige, men nye eiere skal ha planer om nyåpning. Foto: Roald Ankersen

LINDESNES: — Hotellet ligger ikke akkurat sentralt, og det er jo et veldig typisk sommersted. Men utgiftene er der på vinteren også, sier bostyrer Øystein E. Krabberød. Han holder på å gjennomgå to konkurser i tilknytning til hotellet. Til sammen er tapene på over 60 millioner kroner på drøye to år. Mye skyldes Lunde-selskapene, som ifølge advokat Krabberød skal ha tappet hotellet for 30 - 40 millioner kroner.

Fredag solgte boet inventar og drift til en ny gruppe som skal forsøke å blåse liv i det værutsatte turistmålet. Krabberød vil ikke si hvem som har kjøpt.

Helt tomt

Hotellet på Båly ligger ved utløpet til den populære Spangereidkanalen med utsikt til havs. Årlig passerer 80.000 - 90.000 mennesker på vei til Norges sydspiss. Sommeren 2010 åpnet hotellet som var et samarbeidsprosjekt mellom Johs. Lunde-gruppen og Kruse Smith. Lindesnes Resort Sjøsport & Spa var det heldekkende navnet. 200 millioner kroner var prislappen.

— Dette kommer til å bli en stor turistmagnet, sa daglig leder i Johs Lunde Fritid, Hans Petter Hagen før åpningen. De lokket med basseng, sandvolleyball, kurs, konferanser, spa, de råeste sjøaktivitetene og tre restauranter, en av dem med helårsdrift.

Tredje helg i januar, to og et halvt år senere, er det bare kaldt og ledig. Lukket. Rundt hotellet er det ikke en bil. Ikke et eneste fotspor. Det er seks kuldegrader og en bitende vind fra havet. Resepsjonen er mørk. Restauranten er tom.

Det er fortsatt en rekke privatpersoner og firmaer som eier ferieleiligheter, men midt i januar er det ingen som tilbringer helgen der.

På under tre år har det vært to konkurser og to virksomhetsoverdragelser i sjøkanten. Ingen har tatt seg bryet med å fjerne skiltet med hotellets nest siste navn.

— Stille?

— Jeg synes det har vært stille der siden de åpnet, sier en mann som passerer hotellet på vei fra en fiskebåt i havna på Båly.

Fikk ikke penger

Hotellet kostet rundt 200 millioner kroner å bygge. Kjøperne av de 77 leilighetene finansierte for en stor del byggingen. Med seg på kjøpet fikk alle et eget hotellrom som i ni måneder av året skulle disponeres av hotellet. Eierne ble garantert 50.000 kroner i året i inntekter på rommet de første tre årene. De vi har snakket med har ikke fått noen ting.

— Johannes Lund glemte at det bare bor 5 millioner mennesker i dette landet, sier Jan Sigurd Svela på telefon fra Bryne.

Rogalendingen sitter med to leiligheter og to hotellrom i det påkostede komplekset på Bålyhove. Da han kjøpte leilighetene, en privat og en til firmaet sitt, ble han garantert 50.000 kroner i året i leieinntekter per hotellrom han eide. Han investerte til sammen rundt 6 millioner kroner.

— Om de hadde vært noe særlig utleid, så hadde vi sikkert fått pengene vi ble lovet. Nei hotellet har nok for dårlig beliggenhet for helårsdrift. Det er ikke noe sted å være på vinteren, sier Svela. Han legger til at han ikke er så bekymret for egen del. Han tror det kan bli et greit sted om det gjøres om til et rent leilighetskompleks for private.

Bostyrer Krabberød bekrefter at det ikke er betalt ut penger.

— Det har vært så lavt belegg at de ikke har hatt mulighet til å betale noe som helst, sier han.

Har troa

Noen har imidlertid overnattet der, og de gir varierende karakter. Mye går igjen når kundene sier sin mening på Trip Advisor.

"Dessverre ingen restaurant i vinterhalvåret, og ingen andre spisesteder tilgjengelig i mils omkrets", er en typisk kommentar. Utsikten får skryt: "Flott å kunne lytte til bølgene om natta og se det lysne av dag fra senga", er blant de positive.

Det sier også ordfører i Lindesnes kommune, Janne Fardal Kristoffersen.

— Jeg har overnattet der, og det er helt fantastisk å se til havs fra senga, sier ordføreren. Hun sier at Lindesnes-regionen trenger et ordentlig hotell, og mener bestemt at det bør være marked blant alle som reiser forbi på vei til fyret hvert år.

— Dessuten er det glimrende å ha seminarer der. Selskapet holder seg samlet når det ikke er noen andre steder å dra, sier Fardal Kristoffersen.

For ambisiøst

Det var ikke nok kunder som var enig med henne. Resepsjonen på Båly stengte etter en nok en nedtur i julebordsesongen 2012. Eierne av driftsselskapet gikk til skifteretten, halvannen måned etter at utbyggingsselskapet hadde tatt samme vei. Da var det ni måneder siden Bengt Sverre Hagen og Svein Arild Myrvoll fra Stavanger kjøpte driften av Kruse Smith.

— Det har vært altfor ambisiøst fra starten, sa Hagen til Fædrelandsvennen da de skrudde lyset av lyset etter tap på to - tre millioner kroner. Han tror det kan være mulig å drive i sommerhalvåret og i julebordsesongen.

Tapet har vært større for Kruse Smith. De bygde hotellet for Lundegruppen, som gikk heidundrende konkurs tidlig i 2011. Entreprenørkonsernet overtok for å sikre størst mulig del av verdiene sine. Da et ukjent skattekrav på ti millioner kroner kom i slutten november, kastet også de kortene og må ta et tap på inntil 20 millioner kroner.

Nå er Krabberød bostyrer for begge konkursene. Han forteller at utbyggingsselskapet Båly Panorama hadde en gjeld på 55 til 60 millioner kroner da de sa stopp.

— Det er svært komplekse og uoversiktelige konkursbo. I tiden Johs. Lunde var hovedaksjonær var det transaksjoner på kryss og tvers. Kanskje hadde det gått om ikke tappingen hadde skjedd, men det hadde uansett vært helt marginalt, sier Krabberød.

- Bare utgifter

Eierne av leilighetene vet ikke hva som skjer, og satte i forrige uke ned en gruppe som skal finne ut hva de kan gjøre.

— Det har bare vært utgifter, sier Karl Tu Horpestad fra Jæren. Utleie av rommet skulle finansiere deler av leiligheten han kjøpte for 2,8 millioner kroner før feriesenteret åpnet.

— Vi har ikke fått en krone, opplyser han.

Om få dager blir de sannsynligvis opplyst om gjenoppstandelsen.

— Jeg kan ikke si hvem som har kjøpt, men de vil sikkert gå ut med det om kort tid, sier Krabberød.