Da konsernsjef Helge Lund for ett år siden fjernet mange Statoil-ansattes mulighet til å gå av med full pensjon ved fylte 62 år, var reaksjonene sterke. Statoil-sjefen ble skjelt ut på Statoils interne blogg, og sentrale fagforeninger gikk ut med sin mistillit til ham.

Først ut var sokkelavdelingen til Industri Energi. Så fulgte YS og Safe etter.

— Vi har ikke endret oppfatning. Mistillitssaken gikk på pensjon, men er samtidig del av en typisk trend med å øke aksjeverdien for eierne, sier sokkelleder Per Steinar Stamnes i Industri Energi Statoil til Stavanger Aftenblad.

Ikke enig

I Aftenbladet mandag gikk redaktør Hogne Hongset i næringslivsbladet På Spissen ut mot konsernsjef Lund og kalte ham en «godt betalt slakter». Hongset viser til salgene av bensinstasjonskjeden og den landbaserte petrokjemiske industrien i Telemark.

— Statoil bygde seg opprinnelig opp som en stor aktør i hele verdikjeden, men dette har selskapet beveget seg langt bort fra de siste årene, sa Hongset til Aftenbladet.

Sokkelleder Stamnes i Industri Energi Statoil er enig i kritikken.

— Statoil tjente penger på bensinstasjonene, men ikke nok etter eiernes mening. Vi er ikke enig i strategien med å spisse selskapet mot produksjon av olje og gass.

- Hva med konsernsjef Lund?

— Han gjør sikkert det han får beskjed om av eierne, hvor Staten er den største, nemlig å maksimere verdien. Så får Lund høyere bonus og lønn etter resultatene han oppnår.

Stamnes viser til at samarbeidet med konsernledelsen er blitt bedre etter pensjonsstriden.

— Helge Lund har innrømmet at pensjonssaken ble forferdelig dårlig håndtert. Men tillit tar lang tid å bygge opp, og kort tid å rive ned. Ledelsen må vise at de ønsker å kjøre gode prosesser og ha dialog med oss. Vi tror ikke at vi alltid har rett og vi skjønner at noen må ta beslutningen til slutt. Men vi må ha mulighet til å bli hørt, sier han.

Markedets rett

Også YS-leder Bjørn Asle Teige i Statoil står fast ved fjorårets uttalelse om at konsernsjef Helge Lund trenger avløsning.

— Ting har ikke forandret seg noe særlig. Vi forsøker å samarbeide så godt vi kan. Men vi mener fortsatt at strategivalgene til Lund ikke har vært riktige, sier Teige.

Han støtter kritikken i Aftenbladet mandag.

— Jeg mener Statoil hadde vært bedre som et integrert selskap, altså med flere deler av verdikjeden enn vi har i dag.

YS-lederen viser også til outsourcingsprosjektet som Statoil har satt i gang. Før selskapet var ferdig med å kutte administrasjonen med om lag 750 stillinger før påske, begynte arbeidet med å sette ut ytterligere 300 stillinger innen finans, IT og personal.

— Vi ga beskjed om at outsourcingen var helt feil, likevel velger ledelsen å gå ut i markedet. Statoil vil være mer som de amerikanske selskapene, hvor tjenester kan kjøpes i markedet og markedet alltid har rett, sier Teige.

- Tydelig leder

Til tross for gjentatt kritikk av Helge Lund mener Statoil-ledelsen at forholdet til de ansatte jevnt over er godt.

— Vi opplever at tillitsforholdet er bra, og at vi i de fleste saker kommer til enighet. Det er naturlig at vi tidvis har ulike syn, men også da har vi grundig dialog og drøfting før beslutningen tas. Den årlige medarbeiderundersøkelsen viser at de aller fleste ansatte trives i selskapet vårt, og fortsatt er vi landets mest attraktive arbeidsgiver for studenter innen økonomi og ingeniørfag, skriver Statoils personaldirektør Magne Hovden i en e-post.

Han tror Helge Lunds synlighet er årsaken til at skytset fra fagforeningene ofte rettes direkte mot ham.

— Helge Lund er en tydelig og synlig leder. Det er ikke unaturlig at en diskusjon om Statoils strategiske utvikling knyttes til konsernsjefen, selv om beslutningene selvsagt er et resultat av en bred beslutningsprosess i selskapets styrende organer - inkludert prosessene der de tillitsvalgte medvirker, mener Hovden.

LES MER OM STATOIL-STRIDEN (hos Stavanger Aftenblad):

Statoil mener grepene styrker selskapet

- Vil Statoil være et norsk selskap?

- Vi kutter for at Statoil skal fortsette å levere

Statoil skuffet over fagforeningene

Statoil-sjefen skjelles ut på intern blogg

Sokkelansatte i Statoil uten tillit til Helge Lund