SAS Ground Handling skal selges til sveitsiske Swissport. Foto: NTB SCANPIX

Det sveitsiske selskapet Swissport skal ta over SAS Ground Handling og 5.000 ansatte i Norge, Sverige og Danmark.

Partene har forhandlet om en overtakelse og disse skal fortsette, og siktemålet er partene enige om: At Swissport overtar alt eierskap til SAS Ground Handling (SGH)

Dermed ser den delene av krisesalget til SAS til å være svært nær en løsning.

Friske penger

SAS har hatt krav på seg til å realisere verdier for 3 milliarder kroner for å få fornyet kassakreditt på 3.5 milliarder svenske kroner. Enighet om salg pluss kutt i lønn— og pensjonsrettigheter for de ansatte, var grunnlaget for at SAS fikk tilgang til kreditt og unngikk konkurs i november i fjor.

Blant analytikere har det vært ansett som ganske sikkert at det ville ta tid å få solgt bakkeselskapet, og at det andre store salget - av det norske flyselskapet Widrøe - ville komme først.

Men her tok alle feil. SAS har torsdag sendt ut en pressemelding der selskapet skriver at partene, som et første skritt, tar sikte på å danne et joint venture-selskap for SAS Ground Handling, men at siktemålet er at Swissport skal ta over hele eierskapet både i Norge, Sverige og Danmark med sine 5,000 ansatte.

- Perfekt

— Jeg er meget stolt over at SAS har valgt Swissport som partner når man skal outsource sine bakketjenester. Dette er en perfekt strategisk løsning for begge selskapene, sier nordmannen Per H. Utnegaard, konsernsjef og adm. dir. i Swissport International.

Swissport International Ltd. er en av gigantene innen passasjerhåndtering i verden. Selskapet sørger i dag for bakketjenester - innsjekking og bagasjehåndtering - for om lag 118 millioner reisende. Selskapet har 40.000 ansatte, har 192 stasjoner rundt om i verden og er representert i 38 ulike land.

Betjener mange

I tillegg til SAS betjener SGH ifølge Oslo Lufthavns nettsider også flyselskapene Widerøe, Aeroflot, Air Baltic, Estonian Air, Lufthansa, Icelandair, Pakistan International Airlines og Sun Express.

I tillegg kommer mange charterselskaper, blant dem Thomas Cook Airlines (Ving), TUIFly Nordic (Star Tour) og Novair (Apollo).