KRISTIANSAND: — Tuller du med meg?

— Nei, det er sant, insisterer John-Olav Nilsen.

— Det er visst en gammel møller som går igjen der nede. Han er grei med meg, men ikke med alle, sier pubverten.

— Jeg går ikke ned dit alene, for å si det sånn, gjentar Nilsen, som samtidig lover å følge de to kvinnelige bartenderne hjem etter jobb.

I 2007 fikk leietakerne i bygget besøk av tv-crewet fra programmet Åndenes makt etter å ha opplevd merkelige ting, som at skritt hørtes i trappa, stativer veltet og ting ble flyttet.

— Jeg kunne stå med ryggen til, og plutselig kom bare tøyet. (...) Og så hørte jeg det kom noen bak, sa Laila Stausland, som jobbet på Malin Kidswear vegg i vegg med Sixpence, til fvntv. Se videoreportasjen fra 2007 til høyre!

Alt jeg elsker

Den tradisjonsrike brune puben Sixpence gikk konk i vår.

- Hvordan skal du drive stedet slik at det ikke går konkurs igjen?

— Her blir det alt jeg elsker: Fotball, pils, pizza og punk, sier den nye driveren.

- Punk i Kristiansand?

— Og Black metal. Og hiphop. Litt sånn underground, presiserer mannen som i sin tid var med på oppstarten av Quart-eventyret og Arendal Musikkfestival, som senere ble Canal Street.

— Det er musikken som er grunnen til at jeg går inn i dette, sier Nilsen og forteller om kontakter til sentrale krefter i byens musikkmiljø.

— Jeg hadde akkurat startet opp "Åpen Scene" på Sixpence da stedet gikk konkurs. Dette var den eneste måten å få videreført suksessen. For det var det, bedyrer Nilsen som forteller om publikumsrekord.

— Og så er jeg glad i å synge og spille. Nå kan jeg gjøre det her, smiler Nilsen salig.

- Tuller du? Åpner du pub for å få et sted å synge?

— Det var sånn "Åpen Scene" begynte. Jeg fikk ikke synge "På Hjørnet" hos Kjetil Nordhus. Så da startet jeg heller mitt eget på Sixpence, der jeg kunne synge, gliser Nilsen.

Som også bedriver litt skuespilleri og modellvirksomhet på si.

Hemmelighetene

ALT JEG ELSKER: Sixpence skal drivet etter følgende prinsipp: -Her blir det alt jeg elsker: Fotball, pils, pizza og punk, sier John-Olav Nilsen.

Egentlig var John-Olav Nilsen sambandsleder i Forsvarets hemmelig anlegg i Baneheia før han ga seg kulturlivet i vold. — Så nå blir det statshemmeligheter og pils over disk i sene nattetimer?

— Nei, jeg har skrevet under på at jeg ikke skal si noe, sier Nilsen.

- Hva var det inni det snåle bygget ved Baneheia?

— Jeg kan få 21 års fengsel hvis jeg sier det, sier Nilsen.

- Hvem overvåket dere da?

— Kan vi ikke snakke om noe annet? spør Nilsen.

Var det så hemmelig???

— Vær så snill? spør Nilsen og forteller at bandet hans heter "Sultan & The hot shots".

— Og jeg er Sultanen, legger han til og smiler igjen.

Overlevde mot alle odds

Egentlig er han heldig som lever.

— Jeg fikk lymfekreft. Hadde ti prosent sjanse til å overleve, sa legen. Og her er jeg, sier Nilsen og byr på et raust antall kilo, en ekte pubvert verdig.

— Det var to tøffe år. Jeg fikk høydosebehandling. Alt falt av. Hår, tenner og negler. Så bygde de meg opp igjen med nye stamceller. Nå har jeg vært frisk i åtte år, forteller han.

— Skjønt...jeg fikk hjerteinfarkt, så jeg måtte slutte å røyke og sånn. Men jeg står nå her fortsatt, sier Nilsen og humrer mens han tar et realt magedrag av sigarett nummer tre på en halvtime.

- Stabeis?

— Jeg gir meg ikke, sier Nilsen

Harde bud

Vanligvis har det lite for seg å spørre folk i resturantbransjen om penger. De tviholder på den slags opplysninger, som etterretninga på sine hemmelige spionting.

Men selv om Nilsen kan være en taus østers om spionering, er han ikke helt som andre pubeiere.

— Hvor mye må du ha inn for å få hjulene til å gå rundt?

— Tre og en halv million. Halvparten av Møllepuben, sier Nilsen.

- Det blir tøffe tak?

— Ja, vi måtte ha 30.000 til å starte selskapet. Og 100.000 til å kjøpe drikkevarer for. Men jeg tar ikke ut lønn selv. Alt blir drevet nøkternt. Konsertene blir på dugnad. Utstyr låner vi fra musikere og venner, sier Nilsen som forteller at han håper den ene bartenderen får opplæring av Nav.

— Men på Sixpence går det folk fra 18 til 80. Det er styrken til dette stedet. Og så har vi ansatt Malena. Hun er sabla flink. Hun har vært telefonselger, så hun har litt peiling på data og sånn. Og der har vi en stor fordel, sier Nilsen.

Full rulle med gammelt klientell

Malena er 18 år gammel og heter Vestly. Hun er datter av den ikke ukjente samfunnsdebattanten Lill May Vestly i "Tid for barn". Malena er ikke bare en kløpper på data. Hun står også oppført som styremedlem i driverselskapet "Nye Six Pence AS ", som ble stiftet 5. september i år med en aksjekapital på 30.000 kroner. Og med en skjenkebevilling som gjelder fram til juli 2016. — Jeg er bartender og vaskehjelp, sier Malena når hun skal beskrive sin rolle i kjelleren i Kirkegata 7. — Når vi åpner mandag blir det full rulle med det gamle klientellet. Det er ingen grunn til å endre konseptet. Sixpence manglet ikke gjester, sier Vestly som er sikker på suksess.

Og får støtte fra Stein Bertelsen som eier gården, og som drev puben da den gikk konkurs i vår.

— Det var forskjellige grunner til konkursen. Men jeg har veldig tro på John-Olav. Han er god på musikk og har fått med seg strålende folk. Jeg tror dette går veldig bra, sier han.