— Jeg vil si tydelig allerede nå at hvis forslaget om kommunal valgfrihet blir vedtatt, er det helt utenkelig for KrF å samarbeide med noen som går inn for åpne søndagsbutikker.

Dette ultimatumet kommer fra KrFs frontfigur i Trondheim, Geirmund Lykke. Like før påske sa han til Adresseavisen at dersom det blir opp til kommunene selv å si ja eller nei til søndagshandel, vil ikke KrF i Trondheim samarbeide med partier i kommunen som åpner for slik handel i byen.

Kan bli hett forhandlingstema lokalt

— Dette er et veldig, veldig viktig verdivalg for oss, sier han. Den aller viktigste grunnen han oppgir er denne:

— Barna våre har fri på søndager, da er skole og barnehage stengt. Familien får ikke være sammen, selv om den voksne får fri en ukedag i kompensasjon for søndagsjobbingen, sier han.

Dersom stortingsflertallet ender med at avgjørelsen om søndagshandel skal tas lokalt, kan saken bli et svært hett tema i mange kommuner. KrF har mulighet til å bruke saken som viktig forhandlingskort flere steder.

At kommunestyrene selv fatter vedtak om søndagshandel var ett av to alternativ i forslaget Regjeringen sendte på høring fredag før påske. Det er i utgangspunktet samme standpunkt som Venstre har inntatt.

Les også:

Lover å ta alle politiske virkemidler i bruk

Da Regjeringens sendte forslaget på høring, lovet KrFs stortingsrepresentant Geir J. Bekkevold at partiet vil ta «alle politiske virkemidler i bruk» for å bevare søndagen som hviledag.

Stortingsrepresentant Geir J. Bekkevold (KrF) -Jeg brukte Knut Arild Hareides egne ord, sier han til Aftenposten og viser til en tale partilederen holdt på en KrF konferanse tidligere i vinter.

Bekkevold har stor forståelse for at KrF i Trondheim «velger å uttale seg så klart og tydelig».

– Det er et virkemiddel de har full anledning til å bruke, sier han om ultimatumet og legger til at det er et «tegn på hvor alvorlig mange av våre tar dette spørsmålet».

Bergen og Stavanger KrF: avklart om saken settes på spissen

I Trondheim inngår ikke KrF pr. dato i noe borgerlig samarbeid. Men det gjør KrF i mange andre store bykommuner. Hvis Høyre og Frp blir avhengig av KrFs stemmer for å beholde makten, kan KrFs syn på søndagshandel bli satt på spissen flere steder.

-Jeg vil ikke stille ultimatum her og nå, men vi er helt imot det, sier Marita Moltu, gruppeleder for KrF i bystyret i Bergen om søndagshandel.

KrF har sittet i det borgerlige byrådet i Bergen etter forrige kommunevalg, men forlot samarbeidet på grunn av uenighet om bybanen.

I Stavanger har Høyre ordføreren og KrF varaordføreren. Der sier sistnevnte at KrF ikke har tatt stilling til om motstanden mot søndagshandel skal være et absolutt standpunkt.

— Så det kan jeg ikke avkrefte eller bekrefte på nåværende tidspunkt, sier Bjørg Tysdal Moe, som også er KrFs gruppeleder.

KrF i Oslo: Uklokt med ultimatum før valget

Hverken KrFs gruppeleder i Oslo eller Kristiansand tror det vil være klokt å stille et slikt ultimatum før valget. Men begge understreker sin motstand mot slik handel.

— Det er selvfølgelig en veldig viktig sak for Kristiansand KrF. Men å legge noen absolutter et halvt år før valget, tror jeg vil være veldig uklokt, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) i Kristiansand, som opplyser at dette ikke er noe som er gruppebehandlet lokalt.

I Oslo sitter KrF i byrådet sammen med Høyre og Venstre.

- Kan KrF i Oslo støtte eller delta i et Høyreledet byråd som går inn for søndagsåpne butikker?

— Vi sier tydelig hva vi mener om søndagsåpne butikker, men vi stiller ikke den type ultimatum, sier KrFs gruppeleder i Oslo, Eirik Lunde.

Han legger imidlertid til at alle skjønner at dette er en veldig viktig sak for KrF

— Vi kommer ikke til å stemme for generell søndagsåpning i Oslo, understreker han.

Appellerer til Venstre om å snu

Det blir opp til Venstre på Stortinget å avgjøre saken om søndagsåpne butikker. De rødgrønne partiene sier alle nei, Høyre og Frp ønsker i utgangspunktet å fatte et nasjonalt vedtak om slik handel, mens Venstre altså mener at dette er noe kommunene bør avgjøre selv.

Stortingsrepresentant Bekkevold appellerer til Venstre om å snu. Han mener det er feil å snakke om noen lokal valgfrihet her.

– Jeg bor i Skien. Skulle Porsgrunn velge å gå inn for søndagshandel, går det ikke lang tid før Skien må vedta det samme, sier han og sikter til handelslekkasje.

— Jeg må appellere til Venstre om å gå en runde til med seg selv. Mener de virkelig dette er en løsning, spør han.

– Norge har hatt søndagsfri i 991 år. Dette året skal ikke få bli det siste. KrF kommer til å kjempe for å bevare søndagen med alt vi er og har, sier han og mener Regjeringen er på «ville veier».