Ahmed var på vei ut av USA da han ble pågrepet av det føderale politiet FBI høsten 2012. 22-åringen er fra Skien og ble kjent i 2010 da han sammen med en kamerat kom på ideen om å lage et etui til iPhonen som lader opp batteriet ved hjelp av UV-stråler fra solen.

I kveld klokken 20.00 norsk tid fikk han lest opp dommen på 132 måneders fengsel av dommer Philip S. Giuterrez. Dommen var to år strengere enn aktoratets påstand på 108 måneders fengsel.

Lurte investor

Waleed er dømt for å ha lurt den amerikanske investoren Todd Weinberg til å tro at han satt på rettigheter til Justin Bieber-konserter i Skandinavia.

Ifølge ham selv satt han på eksklusive rettigheter til fem skandinaviske konserter. Dermed svindlet han seg til over én million dollar, omtrent 5,7 millioner kroner.

Aktor la ned påstand om ni års fengsel, mens forsvaret la ned påstand om 18 måneders fengsel.

Dommen er blitt utsatt flere ganger, senest i august i fjor fordi påtalemyndigheten mente Ahmed oppfordret sine medsammensvorne til å ødelegge bevis, og at han planla nye svindler.

I e-postene skal han ifølge påtalemyndigheten ha gitt uttrykk for at amerikanske myndigheter ville angre på at de har satt ham i fengsel.

Bløffen oppdaget

Ahmed og kameraten startet i 2010 bedriften Grønt Norge og med prototypen av solcelleladeren i hånden søkte de om patent og begynte jakten på penger.

De fikk Innovasjon Norges etablererstipend på 150.000 kroner, som lot seg imponere av den miljøvennlige siden av produktet.

— Her er det snakk om to unge gründere med masse pågangsmot, som har vist evne og vilje til å jobbe målrettet med ideer som kan gi oss miljøvennlig teknologi, sa Børge Jomaas, seniorrådgiver i Innovasjon Norge, den gang.

Like etter ble de imidlertid avslørt som løgnere:

Traff Giske og kronprinsparet

Før de ble avslørt traff guttene blant annet daværende næringsminister Trond Giske, og begge fikk mye ros både i Norge og utlandet. De ble også invitert tilkronprinsparetpå Skaugum.

Foran personligheter som dronning Rania av Jordan, professor Muhammad Yunus, tidligere statsminister og WHO-president Gro Harlem Brundtland og tidligere generalsekretær i FN Kofi Annan, holdt guttene en presentasjon og fortalte om sin idé og hvordan de jobbet.

Så måtte Waleed Ahmed innrømme at det meste av dette var heftige overdrivelser eller ren fantasi.

For flere av partnerne Ahmed skrøt av å ha avtaler med gjennom Grønt Norge, benektet at disse avtalene eksisterte.

Ingen avtaler

Det fantes aldri noen avtale om at selskapet AT&T skulle bestille 150.000 solcelleladere i måneden, slik Grønt Norge hevdet.

Alt var påfunn, inkludert bestillingen på 20.000 fra Telenor, 100.000 til Vietnam, ambisjoner om 10 millioner salg i Afrika og avtaler med Verizon, Vodafone og mange andre.

Deretter ble det stille fra Ahmed, som ikke ville snakke med pressen. Høsten 2012 dukket han opp igjen i USA, i forbindelse med konsert-svindelen.

Har flere dommer på seg

I en fraværsdom fra Oslo tingrett høsten 2013 ble Ahmed ifølge Dagens Næringsliv også dømt til å betale tilbake 3,5 millioner pluss renter og omkostninger til en sveitsisk investor han skal ha svindlet.

Han er også siktet for forsikringssvindel for å ha meldt bilen sin stjålet og levert falsk anmeldelse for å få ut forsikringspengene. Strafferammen i denne saken er på sju år, ifølge NRK.