— Vi rammes hardt her i distriktet. Det er helt klart, sier leder for Node-klyngen, Anne Grete Ellingsen.

Bedriftene som berøres her i distriktet er medlem av bransjeklyngen.

På fjerdeplass

Torsdag ble det klart at den lokale giganten National Oilwell Varco skal si opp 475 fast ansatte i Kristiansand.I tillegg har regionen tatt brorparten av de 600 innleide som fjernes. Det betyr at mellom 800 og 1000 ansatte og innleide i Kristiansand og Søgne mister jobben i NOV.

Totalt er kuttene i NOV Norge på 1500. MHWirth har på samme tid kuttet 530 fast ansatte og innleide konsulenter,ifølge en liste DNB Markets har lagd for Stavanger Aftenblad.Tallene viser kutt siste år i Norge.

Kun Statoil, Aibel og Bilfinger har fjernet flere stillinger enn NOV. MHWirth ligger på åttendeplass på den lite attraktive lista. En rekke andre bedrifter har også sagt opp folk eller er i ferd med å gjøre det. Senest torsdag meldte Fædrelandsvennen at 25 må slutte på Kristiansand Skruefabrikk og & Mek. verkstedog at AF Offshore i Mandal sier opp 22. ## Bråbrems

MHWirth og NOV er verdensledende på boreutstyr, et marked som fikk bråbrems etter oljeprisen falt.

— Det er full stopp i den typen leveranser som vi er store på her på Sørlandet. Ordreboken deres er avhengig av oljeselskapene, som igjen er avhengig av oljeprisene. Dette følger vi nøye med på, sier Ellingsen.

Det er full stopp i den typen leveranser som vi er store på her på Sørlandet

Klyngelederen innser at det er lite å gjøre med markedene, men sier at de jobber så hardt de klarer med å beholde kompetanse og arbeidsplasser i landsdelen. Hun er sikker på at det blir behov for kunnskapen senere.

Vil beholde kunnskapen

— Vi har fullt fokus på å gjøre oss klare for neste bølge. Vi gjennomfører tiltak for å beholde kompetansen her, sier Ellingsen.

- Hva slags tiltak?

— Vi setter blant annet i gang med etter- og videreutdanning innen hydraulikk, sveis og supply chain managment , sier Ellingsen.

- Tror du det er et jobbmarked som kan ta unna alle som kommer ut fra oljeservicebedriftene?

— Det vet jeg ikke, men jeg hører at nedgangen gjør at det er bra med søkere til stillinger i andre bransjer. Så håper vi på at det vil gi en del gründerskap. Vi håper etablererfondene fylles. Regjeringen har foreslått 60 millioner kroner til etablererfond som blant annet kan hjelpe oss.