Hvilken er den beste filmen du har sett? Diskutér under artikkelen!

KRISTIANSAND: — Det er forferdelig trist. Men vi kan ikke slåss mot teknologien, og folk vil ha det lettvint, sier innehaver Lene Storberget (41), og tørker bort noen tårer.

Siden faren hennes, Torstein Hansen, startet Videoteket sammen med en kompanjong for 23 år siden, har hun jobbet i butikken. Kommende helg stenger hun døren for godt, og selger denne uken tusener av filmer på billigsalg.

— De vi ikke blir kvitt gir vi til sykehuset og biblioteket og resten kaster vi på søpla, sier hun og ektemannen Cato Storberget.

Han sluttet i mars og er på opplæring hos Kiwi på Lund.

Kulturinstitusjon

Videoteket i Dronningsgate er en kulturinstitusjon i Kristiansand, og mange blir sørgmodige av nedleggelsen. En av dem er kunde Stein Norbakken som har handlet film i fra Videoteket i rundt åtte år.

STAMKUNDE: Stein Norbakken har leid film i åtte år på Videoteket, og skjønner ikke hvordan han nå skal få tak på de nyeste titlene. Foto: Valerie Kubens

— Nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Det tar flere måneder før nye filmer kommer på Netflix, og det er veldig begrenset hva som legges ut på de forskjellige kanalene. Hvis det kommer fire nye filmer, kan du være sikker på at de distribueres på fire ulike kanaler. Som småbarnsfar blir utfordringen å få sett filmer som jeg ikke rekker å se på kino, sier Norbakken.

Spesielle filmer

Videoteket er kjent for å ha et stort utvalg med spesielle filmer, og i flere år har Barnefilmfestivalen leid Roald Dahls "Heksene" på VHS av dem. På det meste har butikken hatt 12.000 titler, og den første som kom på DVD var Mr. Bean.

De mest populære har vært franske "De urørlige" og den som er kåret til verdens beste film på IMDB, "Frihetens regn".

I 1996 ble Videoteket kåret til årets Videobutikk i Norge, og salget økte til toppåret 2007 med en omsetning på drøyt åtte millioner kroner og et årsresultat på drøyt 350.000 kroner.

Feilinvestering

Så kjøpte faren til Linda gatekjøkkenet vegg i vegg, og pådro seg stor gjeld som følge av at det ikke gikk. I 2009 hadde Videoteket underskudd på 1,7 millioner kroner, og har siden drevet med røde tall.

For to-tre år siden overtok Lene og mannen formelt, mens de reelt har drevet butikken de siste 15 årene. I fjor reforhandlet de husleien og tok inn Pizzabakeren, uten at det hjalp, og ungdommen hadde allerede fordunstet som kundegruppe. I oktober i fjor kom nettjenesten Netflix, og konkurrentene tilbød gratis filmleie. Utleien av film sank med 50 prosent.

Trykkbølge

— Det slo oss som en trykkbølge. Jeg visste det ville gå ned, men ikke at markedet ville falle så fort. Hadde jeg visst det, hadde jeg lagt ned framfor å pusse opp. Og hadde jeg hatt pengene fra "smellen" i 2009, hadde vi kunnet lagt om til andre ting i tillegg til film, som mat. De butikkene som overlever har gatekjøkken og dagligvare, men vi ligger rett ved en Kiwi-butikk, så det er ikke så lett, sier hun.

— Og jeg vill ikke pantsette huset for å ta sjansen, slik pappa gjorde for å prøve å redde Jærni dagligvare i min barndom. Vi mistet alt vi eide, hus butikk og alt, sier hun.

Gjennom styrt avvikling håper Linda Storberget å få inn nok penger til gjelda på rundt en halv million kroner. Ennå vet hun ikke hva hun skal gjøre når avviklingen er over.

— Jeg har fått mange jobbtilbud, og er en flink driver, om jeg skal si det sjøl, sier hun.

- 2013 er et skjebneår

Fortsatt ser mange film på DVD, men markedet krymper.

— Vi har stilt oss spørsmål selv til at en by med nesten 85.000 innbyggere ikke har behov for videoforretning, og stiller oss spørsmål om hvordan den burde vært drevet. Man må følge utviklingen. Jeg tror en del av dem som må legge ned ikke har gjort. Alle forventet at leiemarkedet skulle gå ned. Da må jo forretningene sørge for få inn andre typer varer. Man kan ikke lengre drive bare på leiemarkedet, men må ha tilleggsprodukter, sier Willy Johansen i Norsk videogramforening.

— Vi ser at andre butikker går veldig bra. Platekompaniet har økt omsetningen og er utrolig aktive med reklame mot publikum, sier Johansen.

Fysisk utleie av DVD og Blu-ray Disc falt med ca. 30 prosent fra 2011 til 2012. I 2011 omsatte utleierne for ca 262 millioner kroner mot ca 187 millioner i 2012. Publikums økende bruk av leiefilm på TV og på nett er hovedårsaken til nedgangen.

— Til tross for den betydelige nedgangen i salg av DVD og Blu-ray Disc i 2012, så er det fortsatt et høyt salg av film i Norge i forhold til befolkningsgrunnlaget når vi sammenligner med resten av verden, understreker videorådgiver Erik Zmuda i Film & Kino på nettsiden release.no.