LYST: De ser lyst på markedsutsiktene, fra v: Tom Fidjeland, Cameron, Leif Haukom, Aker Solutions og Kjell Hammen, National Oilwell Varco.

KRISTIANSAND: — Petroleumsbedriftene på Sørlandet står helt i spissen av det norske oljeeventyret. Her finnes de beste eksemplene på hvordan intens lokal konkurranse, men også samarbeid, har skjerpet evnen til stadige forbedringer og spredning av innovasjonsimpulser lokalt. Dette sa administrerende direktør Gro Brækken i Norsk olje og gass på NHOS årskonferanse torsdag.

OPTIMIST: Gro Brækken, direktør i Norsk olje og gass

— Malurten i begeret er at kostnadene på norsk sokkel har økt kraftig de siste årene. Sammenliknet med Storbritannia er kostnadsnivået om lag 40 prosent høyere. Forskjellen i personalkostnader for å drive to like rigger på norsk og britisk side er på 300.000 til 450.000 kroner om dagen, sa Brækken, og mente at kostnadene må ned.- Lavere kostnader er en avgjørende betingelse for å få mest ut av petroleumsressursene på norsk sokkel, konkluderte hun.

Trenger nye funn

— Hvis olje- og gassproduksjonen faller, og en ikke finner nye betydelige funn, så har det betydning for den store leverandørindustrien vi har her i Norge og på Sørlandet. Skal vi opprettholde produksjonen etter 2020, er det viktig å få tilgang til mer areal. Og da tenker jeg spesielt på områdene utenfor Vesterålen, Lofoten og Senja.

— En utbygging der vil være bra for landet, for regionen, og vil gi hele næringen den langsiktigheten og grunnlaget den trenger for å videreutvikle seg til fortsatt å være den økonomiske motoren i Norge, sa Brækken, og fortalte at det nå arbeider 250.000 mennesker i bransjen. På Sørlandet er rundt 10.000 ansatt i Node-bedriftene, mens ytterligere mange tusen arbeidsplasser finnes hos underleverandører.

Lyse utsikter

De tre store Node-bedriftene på Sørlandet ser lyst på fremtidsutsiktene for petroleumsindustrien.

— Fremtiden ser fantastisk bra ut. Det er marked nok til oss alle. Det skal være mat for oss lenge, sa Leif Haukom i Aker Solutions i en paneldebatt.

— Det kan se lysere ut enn forutsett, og jeg skjønner vi må skjerpe oss for å konkurrere mer i Nordsjøen, som er et stort marked. Men internasjonalt vil det hele tiden være konkurranse om hvilken arbeidskraft vi skal bruke, internasjonal eller norsk. Vi kommer nok til å bruke en del internasjonal arbeidskraft i tillegg til den norske. Dette er en advarsel om at vi må tenke gjennom eget kostnadsnivå i Norge, sa Kjell Hammen fra National Oilwell Varco.