Den russiske sentralbanken varslet mandag morgen at de med umiddelbar virkning setter opp sin viktigste styringsrente fra 5,5 til 7 prosent, melder Reuters.

At de bruker dette virkemiddelet kan forstås som et forsøk på å hindre at kapital forsvinner ut av landet som kan stå på terskelen til væpnet konflikt.

— Beslutningen er tatt for å redusere risikoen for inflasjon og for å sikre stabilitet i kjølvannet av økte svingninger i finansielle markeder, sier banken selv i en uttalelse.

Spenningen i Ukraina økte i løpet av helgen. Det russiske parlamentet autoriserte lørdag bruk av makt i Ukraina. NATO, USA og en rekke andre land har reagert kraftig på at et større antall russiske soldater er stasjonert ulike steder på Krimhalvøya, øst i Ukraina.

«Panikk» blant investorer

Markedet reagerte mandag momentant på den russiske renteøkningen, og børsen i Moskva er ned med over åtte prosent. Nyhetsbyrået AFP melder om «panikk» blant russiske investorer som frykter for en russisk militær intervensjon i Ukraina.

Den russiske rubelen har falt til sitt laveste nivå mot euro noen gang, og har også falt betydelig mot amerikanske dollar, ifølge NTB.

Den russiske sentralbanken har mandag solgt gull- og valutareserver til en verdi av 10 milliarder dollar for å demme opp for det kraftige kursraset. Salget tilsvarer 2 prosent av landets reserver, melder Reuters.

De største børsene og viktigste indeksene i Europa har også falt mandag formiddag, viser en oversikt fra nettstedet MarketWatch. Også på de asiatiske børsene har det vært tydelige tegn til uro.

Oljeprisen øker imidlertid som følge av urolighetene. Prisen på råolje er mandag på sitt høyeste nivå på to måneder, skriver Reuters. Mye av gassen som Russland leverer til Europa, sendes gjennom nettopp Ukraina.

Telenor utsatt

Russland har allerede stanset overføringen av lån til det konkurstruede Ukraina. Lørdag kunne det statseide russiske olje- og gasselskapet Gazprom også melde at de kan komme til øke prisen i Ukraina dersom landet ikke betaler utestående gjeld, skriver Bloomberg.

Under den Moskva-vennlige presidenten Viktor Janukovitsj har Ukraina hatt en avtale med Moskva om å kjøpe olje og gass til rabatterte priser.

Telenor er det norske selskapet som gjennom eierandelen i selskapet Vimpelcom trolig står mest utsatt til for uroligheter i Ukraina og Russland. Vimpelcom får omtrent halvparten av sin omsetning fra de to landene, skriver DNB Markets.

En eskalering av konflikten vil kunne sende aksjekursen ned og dermed også påvirke Telenor. Det norske selskapet eier 33 prosent av selskapet som i 2012 var verdens sjette største mobiloperatør i antall abonnenter.