– Med bakgrunn i Norges Banks beslutning om å heve styringsrenten med 0,5 prosentpoeng på rentemøtet 22. september, har DNB besluttet å øke renten på boliglån og innskudd med inntil 0,5 prosentpoeng, sier Ingjerd Blekeli Spiten, leder for personmarked i DNB.

Banken opplyser at unge som skal kjøpe sin første bolig får bankens beste flytende boliglånsrente på 3,39 prosent.

Kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen Lewin opplyser at det ikke er et entydig svar på hvor mye den enkeltes rente vil økes med, fordi banken har individuelle priser som avhenger ting som betjeningsevne, sikkerhet og risiko.

De nye rentene gjelder fra 27. september for nye boliglån og innskudd. 7. november økes rentene på eksisterende produkter, i henhold til lovreguleringen.

På innskudd vil den beste renten være på BSU, med 4,45 prosent. Innskuddsproduktene Sparekonto barn og Boligspar ekstra er de to som får den fulle rentehevingen, opplyser Lewin.

Nordea hever

Storbanken Nordea varsler mandag ettermiddag at de også øker rentene med inntil 0,5 prosentpoeng på boliglån og innskudd.

– Mange er nå forberedt på en tøffere høst økonomisk, med høye strøm- og matpriser og en økning i renteutgiftene. For de av våre kunder som skulle være ekstra bekymret for sin økonomi framover - både private og bedrifter - kan vi bistå med rådgiving, sier Marjamaa.

Banken opplyser at de med BSU-konto vil få deres beste rente, på 4,55 prosent.

Nordeas nye rentesatser vil gjelde fra 7. november, opplyser banken.

Danske Bank varsler tirsdag at den også hever renten på boliglån og innskudd med inntil 0,5 prosentpoeng.

Sparebanker følger etter

Mandag ettermiddag varsler også Sparebank 1 SR-Bank og Sparebank 1 Nordmøre at de setter opp boliglånsrenten med inntil 0,5 prosentpoeng.

Bankene skriver ingenting i børsmeldingene om hva de gjør med innskuddsrenten.

Ikke lenge etterpå melder også Sparebank 1 Sørøst-Norge at også de setter opp rentene på lån og innskudd med inntil 0,5 prosentpoeng.

Varslet flere renteøkninger

Rentehevingen kommer etter at Norges Bank før helgen hevet styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 2,25 prosent.

Sentralbanken kom samtidig med nye prognoser som legger opp til ytterligere rentehevinger både i november, desember og mars.

– Med en slik utvikling i styringsrenten kan boliglånsrenten bli mellom 4 og 4,5 prosent, sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache under pressekonferansen torsdag.

«Ikke slår fullt gjennom til boliglånsrenter»

Men sentralbanken la i sin siste pengepolitiske rapport til grunn «at økningen i styringsrenten ikke slår fullt gjennom til bankenes boliglånsrenter».

«Det henger sammen med at utlånsmarginen, det vil si forskjellen mellom boliglånsrenten og pengemarkedsrenten, har økt siden styringsrenten ble satt ned i mars i fjor. Det innebærer at bankene har redusert rentene på boliglån mindre enn reduksjonen i styringsrenten», skriver Norges Bank.

KLP var først

Det var KLP Banken som var først ute, og hevet selv boliglånsrenten med inntil 0,5 prosentpoeng. Alle de flytende utlånsrentene heves så mye, med unntak av seniorlån.

Innskuddsrenten hos banken ble hevet med inntil 0,6 prosentpoeng. Dette gjelder kun for Topprentekonto med innskudd på over 100.000 kroner.

Like etter KLP-banken meldte Sparebanken Sogn og Fjordane at de også setter opp sine renter på boliglån og innskudd med 0,50 prosentpoeng.

I en tidligere versjon av denne saken var kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen Lwein i DNB sitert om BSU-renten på «– Vi mener dette er bra, og denne økes ikke med 0,5 prosentpoeng denne gangen.». Dette sitatet er fjernet.

Etter en presisering er avsnittet «Kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen Lewin mener det er vanskelig å gi noen oversikt over hvor mye renten på ulike boliglån økes, fordi banken har individuell prising som varierer.» Endret til «Kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen Lewin opplyser at det ikke er et entydig svar på hvor mye den enkeltes rente vil økes med, fordi banken har individuelle priser som avhenger ting som betjeningsevne, sikkerhet og risiko.».

Saken er oppdatert 26. september klokken 12.56.