– Det er avgjørende for KrF og for Sørlandet at vi opprettholder trøkket på satsningen og at vi ikke nå får en utsettelse. Det har vært avgjørende for at KrF går med på denne enigheten, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og fortsetter:

– Vi ber også regjeringen styrke kriterium for lokale ringvirkninger når man fremover skal velge hvem som skal bygge ut havvind.

Debatten har rast om den norske havvindsatsingen de siste ukene etter at det ble klart at kostnadene ville bli betydelig høyere enn det regjeringen tidligere har anslått.

Høyre trakk seg denne uken fra forhandlingene om havvindsatsingen fordi de mener behovet for statlige subsidier har gått for langt. I et intervju med Fædrelandsvennen torsdag kritiserte Senterpartiets Gro-Anita Mykjåland Høyre for å ha trukket seg, samtidig som hun erkjente at prislappen blir høyere enn antatt.

– Det er en betydelig økning. Det får også en betydelig konsekvens at krona er så svak som nå, i tillegg til at råvareprisen stiger. Så vi er inne i en usikker tid, men realiteten er at vi trenger mer kraft i Norge fremover, sa hun da.

Ropstad er opptatt av å få kostnadene ned ved neste korsvei.

– Samtidig blir havvindsatstingen vesentlig dyrere enn regjeringen først forespeilet og det er derfor viktig for KrF at kostnadene må ned til neste utlysning.

Klimamål

Ropstad sier at til tross for kostnadsøkningene, så er det viktig å prioritere satsingen.

– Grunnen til at vi likevel går inn for forslaget er at vi må få på plass mer kraft for å klare omstillingen og klimamålene innen 2030. Dette er også viktig ettersom det gir nye muligheter for norsk leverandørindustri til å ta en viktig internasjonal posisjon, sier han.

Sørlige Nordsjø II er Norges første, store havvindprosjekt. For Ropstad er det viktig at norske leverandører drar nytte av satsingen.

– En viktig forutsetning er at norske leverandørbedrifter trekkes med i prosjektene, og selskaper på blant annet Sørlandet har med sin kunnskap og kompetanse mulighet til å bidra med en betydelig andel av leveransene som kreves for å utvikle vellykkede havvindprosjekter i Norge.

Økte støttetaket onsdag

Regjeringen har tidligere foreslått et tak på 15 milliarder kroner i statsstøtte for bunnfast havvind i området Sørlige Nordsjø 2. Onsdag kveld kom nyheten om at rammen sprekker med 8 milliarder kroner.

Dermed jekkes taket på støttebeløpet opp til 23 milliarder kroner.

Flere partier er bekymret for kostnadene, og mener at regningen for statsstøtten til havvind er for høy.

– Jeg er ingen ekspert, men det kommer til å bli dyrere, sa Alfred Bjørlo (V) til E24 onsdag.

Høyre avviste onsdag regjeringens havvindforslag, og mener det blir for dyrt. Stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H) mener regjeringen skulle ha trukket havvind-forslaget.

– Å subsidiere dette prosjektet med betydelig mer enn 15 milliarder vil gi oss en dårlig start og kan føre til at Norges havvindsatsing bremser opp. Det er helt unødvendig, sa han onsdag.

Partiet Rødt har lenge sagt nei til havvind. Stortingsrepresentant Sofie Marhaug (R) vil avlyse hele havvindsatsingen, og blir ikke mindre overbevist nå som den potensielle regningen har økt.

– Det er som forventet. Vi har skjønt lenge at disse tallene var utdaterte. Spørsmålet er om støtten vil bli enda høyere i praksis, sier hun.

Havvindmøller i Danmark. Et flertall på Stortinget er nå enige om Norges første havvind-utlysning. Foto: Paul Kleiven / NTB

Kamp om kabler

Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen sa til E24 i forrige uke at det er mulig å få lønnsomme havvindprosjekter og store mengder kraft til Norge. Men da må anleggene være større, og de må kobles til Europa og ikke bare til Norge, mente han.

Regjeringen har tidligere sagt at de ikke ønsker å sende strøm til Europa fra havvindturbinene på Sørlige Nordsjø II. De ønsker at strømmen skal gå kun til land i Norge.

Aasland mener hybridkabler ikke gir billigere, men dyrere prosjekter. Rammeverket for hybridkabler er heller ikke klart, og det haster å få bygget ut havvind og skaffe mer kraft, mener han.

– Det er en tragedie, det Høyre velger å gjøre, sier han.

– Det vil utsette prosjektet, etter min mening, med to år. Og så gjør det ikke prosjektet noe billigere. Det vil ikke frita prosjektet fra offentlig støtte, sier Aasland.