VEGÅRSHEI: — Når fengslingsperioden utløper vil vi ha avhørt de sentrale vitnene i saken. Faren for at den siktede skal påvirke vitner, er derfor ikke lenger til stede, sier politiadvokat Geir Magne Søfteland til Tvedestrandsposten.

Den tidligere banksjefen har sittet i varetekt siden han ble pågrepet og siktet 26. mars. Ifølge Tvedestrandsposten var han først siktet for å ha begått økonomisk utroskap for 10 millioner kroner. Nå skal beløpet ha økt til over 16 millioner kroner.

— Beløpet er foreløpig litt uklart. Vi venter blant annet på tilbakemelding fra en del undersøkelser vi har satt i gang i andre lånesaker enn de som hittil har vært med i siktelsen, sier Søfteland til Tvedestrandsposten.

Glad for å bli løslatt

Banksjefens advokat, Jon Kristen Bosvik, bekrefter overfor Fædrelandsvennen at klienten vil bli løslatt.

— Jeg har ikke fått beskjed om noe annet. Han er selvfølgelig lettet over å bli løslatt, sier Bosvik til Fædrelandsvennen.

Banksjefen var fredag i nytt avhør hos politiet. Ifølge Bosvik kom det ikke frem noe særlig nytt under avhøret.

— Politiet hadde ikke så veldig mange spørsmål, så vi ble ferdige ganske fort, sier Bosvik.

Erkjenner dokumentfalsk

Klienten erkjenner ikke straffskyld for økonomisk utroskap, men erkjenner å ha forfalsket dokumenter etter at lånene ble tatt opp.

— Det er ikke forfalsket dokumenter under opptakelsen av lånene, men han erkjenner å ha endret beløpet for en verditakst i ettertid. Han erkjenner også å ha pyntet på noen pantedokumenter som skal dokumentere at lånene hadde tilstrekkelig sikkerhet, sier Bosvik.

Dårlig bankhåndverk

Verditaksten som skal ha blitt endret er knyttet til boligen til en 64 år gammel mann fra Arendal. 64-åringen og hans samboer fikk låne 14,8 millioner kroner av banksjef Øyvind Tveide, uten annen sikkerhet enn et løfte om at det skulle komme 30 millioner fra en investering i utlandet og en leilighet verdsatt til 2,3 millioner kroner.

— Min klient har hele tiden trodd at 64-åringen skulle få den avkastningen og at lånet ville bli gjort opp. Grunnen til at han pyntet på dokumentene i ettertid var å forhindre unødvendig støy. Han har ikke gjort dette for å dekke et kriminelt forhold, men for å dekke et dårlig bankhåndverk, sier Bosvik.