Lærerstudenten Maria Ulltang (21) var én dag unna å bli 27.000 kroner fattigere. Faren var klar til å sende over depositum og første månedsleie da hun søkte på adressen til utleieleiligheten i Bergen, skriver Bergens Tidende.

Plutselig skjønte hun at hun var blitt lurt. Rundlurt.

En annen ung student, 19 år gamle Victoria, forteller en identisk historie. Hun ønsker ikke å oppgi etternavnet.

Fikk passopplysninger

Begge snakket med «Michael Townsend» over en periode etter å ha falt for en annonse for en toroms leilighet på Rubrikk.no.

Svindleren har unngått en rekke typiske kjennetegn på utleiesvindel.

Maria Ulltang fikk til og med passopplysninger og familiebilder tilsendt på e-post.

— Leiligheten så veldig bra ut, leien var billig og beliggenheten god. Jeg sendte e-post og fikk svar. Så søkte jeg litt rundt på internett, sier Victoria.

Maria gjorde det samme. De fant en sak hos BT i fjor sommer som handler om samme utleier og samme gate (C. Sundts gate).

Nytt navn, samme historie

I fjor het han Michael Peterson, men teksten i e-postene er identisk.

— Det var helt utrolig at jeg kom over denne artikkelen. Det er samme person som prøver å lure meg nå, i samme gate! sier Victoria.

Michael Townsend sier at han har en ferieleilighet i Bergen, som han må leie ut på grunn av dårlig økonomi. Visning er umulig. Han bor i London, men kan sende nøkler i posten.

— Da jeg bodde på Østlandet i fjor, var det lett å ta en leilighet i Bergen uten å se den. Det var ikke nødvendig med visning, sier Maria Ulltang.

Skulle få prøve leiligheten

Hun og samboeren fikk tilbud om å prøve leiligheten i ti dager. Hvis den ikke falt i smak, skulle hun få pengene tilbake.

Mens Victoria ikke fikk svar på sine spørsmål og ble mistenksom, opplevde Maria en svært ivrig og pågående utleier. Mannen sendte like godt passfoto med personlige opplysninger. Dette kan være stjålet.

— De er dyktige. Jeg gikk fem på, sier hun.

Finn.no har tidligere advart mot å sende penger til utlandet og sier at det er et sikkert tegn på svindel, men det var aldri snakk om i dette tilfellet.

— Vi kom ikke så langt. Vi fikk aldri kontonummer eller noen beskjed om det, sier Maria Ulltang.

Dermed er begge samboerparene fortsatt på jakt etter utleieleilighet i Bergen sentrum. Ifølge Ulltang er det en slitsom og langsom prosess.

— Det er vanskelig og kjempedyre. Prisene er latterlige, sier Maria Ulltang.

Skremt av metoden

Den aktuelle annonsen har ligget ute i flere uker på Rubikk.no og har også vært publisert på Hybel.no, men ser ut til å ha blitt fjernet derfra.

Administrende direktør Adil Osmani i Rubrikk.no sier at de nå har fjernet annonsen.

Annonseportalen har tidligere sperret Michael Peterson som annonsør, mens Michael Townsend var et helt ukjent navn for dem.

Osmani blir forbløffet og skremt når han ser passfotoet og familiebildene.

— Det er første gang jeg ser noe sånt. Dette tror jeg ikke Finn.no har vært borti heller. Vi vet at de er sofistikerte, og det blir verre og verre, men dette er et nytt nivå. Det er rett og slett spinnvilt, sier Osmani.

Han sier at den store runden med utleiesvindel kommer rett etter sommeren.

— Sånn sett er det bra at dere tar det opp nå. Jeg hadde ikke trodd at det komme så tidlig. Vår kundeservice sletter daglig rubrikkannonser av en slik art, og vi ser alvorlig på dette. Men det er dessverre ingen rubrikkaktører som klarer å radere ut dette problemet 100 prosent, sier Rubrikk-sjefen.

Lurt for 200 millioner

2012 ble godt år for internettsvindlere, og tilsvarende mørkt for godtroende nordmenn. Økokrim mener at vi sendte ut minst 200 millioner til svindlere i utlandet.

Bedragerne er så utspekulerte at de tidvis kan kjøpe opp gamle ærverdige selskaper, med lekre nettsider og et godt rykte.

— De har gjerne forseggjorte nettsider, og et bedriftssøk kan vise at firmaet ble opprettet i 1978. Det innbyr til tillit, sier rådgiver Anne Dybo i Økokrim.

Hun sier det er lite håp om å få tilbake penger man har sendt til utlandet. Økokrim samarbeider med britisk politi, uten at det fører til håndgripelige resultater.

«Nigeria-nettverk står bak»

Ansvarlig forbrukertrygghet i Finn, Lars Vinden, sier at de ikke kjenner til annonsen.

— Dette er utenlandske, organiserte kriminelle. Politiet henlegger alle slike saker rutinemessig, så det er vanskelig å få kartlagt gruppen, men pengesporene går til England, for så å bli spredt videre til andre europeiske land. Vi har jobbet målbevisst for å stanse denne typen annonser, og det kan jo være noe av grunnen til at de nå forsøker seg på andre markedsplasser, sier Lars Vinden.

— Vi tror ikke det er én person som står bak, men et nettverk med Nigeria-svindlere. Disse nettverkene masseproduserer annonser. De klipper og limer og gjenbruker i stor stil, og tar seg sjeldent bryet med å skrive unike svar til interessentene. Man får stort sett svar-maler med videre instruksjoner, som de varierer fra tid til annen avhengig av hvor effektive de virker å være, sier Vinden.

Men Marias Ulltangs tilfelle tok altså svindlerne seg bryet med å sende bilder og personlige svar.

— Aldri lag en avtale over e-post! Se leilighet og møt utleier! Vær forsiktig, er hennes råd.