Dermed får konsernsjef Tom Nysted i Agder Energi langt på vei støtte etter innlegget han holdt på Agderkonferansen i går.

— Vi var svært tett på en fusjon for 10-20 år siden. Det hadde vært riktig da, og industrielt sett vil det fortsatt være det riktige, sier konsernsjef Eimund Nygaard i det rogalandsbaserte kraftselskapet.

Bør bli større

Tom Nysted argumenterte under et foredrag på Kilden tirsdag for flere fusjoner i kraftbransjen, og mener Agder Energi bør bli del av et større selskap.

— En struktur med mange små selskaper begrenser bransjens finansielle løfteevne, sa Nysted under konferansen. Nysted selv ville ikke ut med hvilke selskaper han siktet mot. Ordfører Einar Halvorsen i kommunen med størst eierandel, Arendal, tror Nysted ønsker sammenslåing med Lyse og Skagerrak.

Det er Lyse-sjefen med på.

— Agder Energi og Lyse har mye felles som regionale kraftselskap i nabodistrikt. Vi driver kraftutvinning i de samme områdene og har flere felles kraftverk. Det er også i de samme områdene som de viktige utlandskablene går fra, sier Eimund Nygaard. Han tror på færre norske kraftselskap, men er usikker på om det blir så få som Tom Nysted spår.

— Han sier tre-fire i Sør Norge. Det er kanskje å ta litt hardt i, selv om også jeg tror det blir vesentlig færre, sier Nygaard.

Tapper selskapet

Selv om han mener det er riktig industrielt sett, så er han usikker på om en sammenslåing blir gjennomført.

— Det har vist seg vanskelig fordi kraftselskapene er så viktige i sine regioner. Det var jo eierkommunene som stoppet en fusjon sist. De ville heller ha Statkraft enn Lyse. Det er mulig toget gikk den gangen, kommenterer Nygaard. Målt i omsetning og antall arbeidsplasser er Lyse om lag halvparten så stor som Agder Energi. Ingen av selskapene har økonomisk muskler til å ta de enorme investeringene som ligger i kraftmarkedet de neste fem til ti årene.

For å skaffe Europa nok fornybar energi trengs det investeringer i Sør Norge på 166 milliarder kroner i blant annet pumpekraftverk, utenlandskabler og oppgradering av det norske nettet.

— Vi har ikke økonomi til det, og jeg tror heller ikke det er vårt ansvar, sier Nygaard. Han har ingenting vondt å si om sine 16 kommunale eiere. Agder-kommunene gir han imidlertid et lite stikk:

— Det hjelper ikke akkurat på Agder Energis økonomi at eierne tapper selskapet.