Høyres programutkast nøyer seg med å slå fast at partiet vil «gå gjennom dagens velferdsordninger for å sikre at det lønner seg å jobbe.» Oslo Høyre mener at dette er å si A uten å følge opp med B.

— Alle sier at det skal lønne seg å jobbe. Da må det lønne seg mindre ikke å jobbe, sier Torbjørn Sølsnæs, som i flere år jobbet i Høyres gruppesekretariat med arbeids- og sosialsaker.

Etter sentralbanksjef Øystein Olsens årstale torsdag kveld gikk Michael Tetzschner ut på NRK og tolket sentralbanksjefens beskjed om at det må arbeides mer, som et klart budskap om at sykelønnsordningen må svekkes.

— Det Tetzschner peker på er det store perspektivet vi alle må ta inn over oss, som vi også ser i Regjeringens perspektivmelding, at vi skaper en situasjon som ikke er bærekraftig. Vårt forslag tar tak i en liten del av dette, sier Sølsnæs, som i dag jobber i First House.

Må regne med omkamp

Han var leder av en gruppe som jobbet med arbeidspolitikk i Oslo Høyre i fjor, og konkluderte med at man burde slå sammen sykelønnen, arbeidsavklaringspengene og syketrygden, slik at alle som får disse ytelsene skulle få 70 prosent av lønnen. I dag er det slik at alle har full lønn det første året man er syk, mens det faller kraftig det andre året.

Høyres nestleder Jan Tore Sanner reagerte med å kalle forslaget «radikalt». Han var også raskt ute fredag og skjøt ned Tetzschners siste utspill, med klar beskjed om at sykelønnsordningen ligger fast.

Programfestet

Oslo Høyre har hatt endringer i sykelønnsordningen på programmet i flere år.

5. november vedtok representantskapet følgende innspill til Høyres program på sykelønn:

« Redusere ytelsene i sykelønnsordningen for å sikre at det skal lønne seg å jobbe. »

Partiledelsen må regne med omkamp på landsmøtet.— Her er det en reell, politisk uenighet. For å få en fruktbar debatt må vi ta et skritt tilbake og se på ideologien vår. Vi må snakke om hva vi vil og hvorfor vi vil det, så etterpå kan vi snakke om hvordan. Så langt har det bare vært snakk om hvordan, sier Sølsnæs.

Også Heidi Nordby Lunde, som ble valgt på sikker plass på Oslo Høyres stortingsliste mandag, er blant dem som mener sykelønnsordningen må diskuteres.

— Jeg synes det er feigt å la være. Hvis det skal lønne seg å jobbe, må det også være en konsekvens, sier hun til Aftenposten.