Gründer Javier Zahn (med briller og skjegg) har utviklet et it-system som skal sikre raskere og mer effektiv rekruttering i maritim sektor. Kvinnen ved siden av ham er Rannveig Tobiassen fra Innoventus. Og så nærme kamera at han havnet utenfor fokus, sitter ordfører (og investor) Arvid Grundekjøn. Foto: Kjartan Bjelland
Arvid Grundekjøn (på fremste rad) kastet ordførerkjedet og tok på seg investorhatten i Bankkjelleren. Damen midt i bildet er e-helse-gründer Annette Skeie Jakobsen, ellers er de fleste fra finans- og rådgivermiljøer. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi har lært oss til å investere i bransjer vi kjenner, sier Svein Erik Halvorsen.

Gründeren som solgte Hydramarine i 2007 og tok steget over til å bli investor sammen med kompanjong Vidar Robstad, står på podiet i den fordums Privatbankens kjeller i Kristiansand og forteller om dyrkjøpte erfaringer. Anledningen er «Der kapital og investorer møter gründere» - arrangementet som Kristiansand kommune og Næringsforeningen står bak, forhåndsomtalt av Fædrelandsvennen som «Petter Smart møter Onkel Skrue».

LES OGSÅ:

— Det vi kan

Halvorsen er ikke alene om budskapet.

— Vi investerer kun i det vi kan noe om, opplyser seriegründer Tom Fedog på egne og makker Erik H. Zachariasens vegne.

— Man må vite hva man driver med, bekrefter Arvid Grundekjøn og står fram som mislykket damemotegründer, for anledningen med investorhatt, uten ordførerkjede.

— Jeg har forsøkt mye, også utenom det jeg kan. Det har gått helt galt. Det er ikke lett for enkeltpersoner å følge opp investeringer i en gründerbedrift. Det bør tas hånd om av et større kapital- og kompetansemiljø, fremholder supergründer Bjarne Skeie fra salen. Fra podiet anbefaler sønnen Trym robuste ideer, solide team med rett innstilling og intelligent risikokapital.

Hjelp på reisen

Så er det dagens gründere sin tur, fem utvalgte «cases». Først ut er Morild-jentene Siri Urdal Bakke og Lisa Østvedt Gustafsson. De byr på en sprek presentasjon av designplagg med integrert refleks. Og så skulle de så gjerne hatt litt hjelp på reisen ut i verden.

Leif Salthaug er en fiks fyr som jobber med utstyr for fjerning av plattformer og plugging av brønner - et kommende kjempemarked. Han skulle gjerne hatt kapital til å bygge en prototype.

Javier Zahn har pønsket ut et datasystem som gjør rekruttering i maritim sektor både enklere og kjappere. Han trenger 2,5 mill. for «å gå internasjonalt».

Knut Henriksen, erfaren Elkem-teknolog og Metallkraft-gründer, har funnet ut hva man kan gjøre med giftige aske etter søppelbrenning hos eksempelvis Returkraft. Med en smelteovn og litt «lurium» blir den veibyggemateriale. Å ferdigutvikle prosessen kommer på to mill.

Daniel Kumar og to musikerkompiser har utviklet en app som gjør smarttelefonenes taleopptaksfunksjon til steinalderteknologi. 700.000 kroner til utvikling og markedsføring hadde vært velkomment.

Helseteknologi

Så vanker det en forsøksvis retningsanvisning.

— Hva man kan innen elektronikk og kontrollsystemer på Sørlandet, er imponerende. Det må da kunne tas videre til andre formål? mener Trym Skeie.

— For en region som er så god på software, må det være et fantastisk potensial innen helsesektoren, sier Tom Fedog.

E-helse-gründer Annette Skeie Jakobsen sitter også i salen og er hjertens enig. Men:

— Hva skal til for at dere satser? Hva trenger dere? interpellerer hun. Det umiddelbare svaret blir en invitasjon til kommunen.

I Grimstad også

Det var onsdag kveld at investorer og gründere traff hverandre til «speeddating» i Bankkjelleren i Kristiansand. På formiddagen hadde et beslektet arrangement funnet sted i Johan Benad Uglands bilmuseumkjeller i Grimstad, under mottoet «Et samlet virkemiddelapparat møter potensielle kunder».

— Over 60 personer var til stede, mer enn 100 «speeddates» ble avviklet og det var masse god energi, forteller Siren M. Neset fra Norges forskningsråd, som var sentral i et dugnadspreget arrangement.

Grimstad-arrangementet hadde ikke gründere som hovedfokus. En rekke etablerte selskaper hadde møtt opp for å bli bedre kjent med virkemiddelapparatet - det være seg Innovasjon Norge, Forskningsrådet, Sørlandets Kompetansefond eller andre aktører.

— Det blir nytt arrangement i september, lover Siren M. Neset.