Siv Jensen vil bruke 2,8 prosent av Oljefondet i neste års budsjett, etter det Aftenposten erfarer.

Det ligger på samme prosentnivå som forgjenger Sigbjørn Johnsen brukte i budsjettet for 2014. Den gode utviklingen i fondet i år gjør at Jensen likevel kan plusse et tosifret milliardbeløp på årets budsjettpott.

Finansdepartementet anslo i revidert nasjonalbudsjett at fondet ville utgjøre rundt 5500 milliarder kroner ved årets utgang. Slår dette til, innebærer det at Jensen plusser på med rundt 14 milliarder kroner. Økonomer Aftenposten har snakket med mener imidlertid dette er et nøkternt anslag, og tror fondet vil nærme seg 5600 milliarder. Det gir i så fall ytterligere 3 milliarder kroner i potten som skal fordeles.

Les også:

Penger til overs

— Dette er blant de lettere årene å drive finanspolitikk i Norge. Fondet har steget mye og økonomien er i god stand. Da er det penger til overs, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

2015-budsjettet er det første Siv Jensen lager fra bunnen av, og det har derfor vært stor spenning knyttet til hvordan Frp-lederen og finansministeren vil håndtere krysspresset mellom Høyres ønske om moderat pengebruk og Frp-grasrotas krav om å vrake handlingsregelen og bruke mer oljepenger.

Jensens forslag legger seg altså tett opp mot Høyres ønsker. Det overrasker Andreassen.

— Jeg blir overrasket om det blir svaret. Da har de hatt god kontroll på budsjettet, sier han, som i sine beregninger har tatt utgangspunkt i at Regjeringen vil bruke rundt 25 milliarder mer av oljepengene.

Les også:

Rom for mer

Andreassen mener Regjeringen kunne ha tatt noe mer for seg av Oljefondet uten at det ville sette økonomien over styr.

2708WEBBENoljepengebruk-t8lDdPbS2y.jpg

— Det vil kunne være rom for mer. Dette er ikke noen magisk grense, og det er ikke slik at noen milliarder fra eller til endrer vesentlig på økonomien, sier han.DNB har lagt inn i sine prognoser at Regjeringen kan bruke 28 milliarder kroner ekstra uten at det påvirker økonomien i særlig grad. Sjeføkonom Elisabeth Holsvik i Sparebank-1-gruppen har lagt en langt mer ekspansiv oljepengebruk til grunn. Hun antok at Regjeringen kom til å plusse på med minst 30 milliarder kroner, og mener det kunne være rom til å bruke enda mer, om det blir gjort på riktig måte.

— Det ligger an til at veksten i norsk økonomi blir litt svakere i årene fremover, og da vil man ha litt større rom for å bruke mer oljepenger. Hvis man greier å synliggjøre at pengebruken går til noe som vil gi besparelser i fremtiden, vil ikke de negative effektene på økonomien bli store, sier hun.

Spises opp

Det er ikke slik at Regjeringen kan bruke de ekstra oljepengene til akkurat det den måtte ønske. En stor del av pengene blir "spist opp" av utgiftsveksten til blant annet pensjoner og helsetjenester. Ifølge Andreassen går rundt 15 milliarder kroner rett til dette. Det vil si at Jensen & co. kun sitter igjen med noen få milliarder ekstra til å finansiere løfter om skattelettelser, fjerning av avgifter og bedre veier.

— Jeg ville ikke bli overrasket om de ender opp med å bruke mer, fordi økonomien blir svakere enn departementet ser ut til å anta. Jeg vil heller ikke rope at de er på feil banehalvdel om de bruker noen milliarder mer, sier Andreassen.

stine.barstad@aftenposten.no