Fædrelandsvennen gjør oppmerksom på at det foreligger en rettelse/beklagelse knyttet til denne artikkelen. Se nederst i saken.

KRISTIANSAND/SØGNE: — Det lyser amerikansk arbeidsliv lang vei. Beskjeden har vært «Sånn vil vi ha det, fiks det!» Ledelsen har visst at det kunne bli rettssaker, men har fått penger til å gjennomføre dem og håpet at det skulle gå greit.

Les: Oppsagte ansatte vant rettssak mot NOV

Eirik Gullesen, Fellesforbundet-tillitsvalgt hos National Oilwell Varco Norway (NOV) i Søgne, er lite imponert over måten arbeidsgiver har håndtert nedbemanningene på. Oppfatningen deles av Kristiansand tingrett. Tingrettsdommer Knut Otterbech, supplert av meddommerne Per Inge Iversen og Ivan Evensen, nærmest slakter poengsystemet som endte opp i at to lageransatte i Søgne - en kvinne og en mann - ble rangert som henholdsvis nummer 54 og 56 av totalt 59 ansatte.

Hvorpå de ble sagt opp høsten 2015. ## - Subjektivt og usaklig

— Subjektive vurderinger fra ledere, mangelfull begrunnelse, mangelfull involvering av den enkelte og tillitsvalgte, utenforliggende og usaklige hensyn. Det er noen av karakteristikkene i den ferske dommen. Og som det sies ordrett: «Det er etter rettens oppfatning heller ikke sannsynlig at man klarer å rangere 59 ansatte, uten (at) det i det hele tatt ble nødvendig å vurdere ansiennitet (...) I forhold til de to saksøkerne (har man) klart og uten tilstrekkelig begrunnelse fraveket et ansiennitetsprinsipp».

Poengsystemet det vises til, går fra én til fem og inneholder punkter for formell utdanning, fagkompetanse, relevant arbeidserfaring, flerfaglighet, personlig egnethet, samarbeidsevne, ansiennitet i NOV og konsekvenser for avdelingen dersom vedkommende forsvinner. Videre er det rubrikker for spesielle evner og ferdigheter, samt spesielle sosiale hensyn. De to saksøkerne fikk henholdsvis 2,5 og 2,25 som gjennomsnittskarakterer.

Det fremgår ellers av dommen at begge slet med forhold som medførte en del fravær og utfordringer på arbeidsplassen.

- Kan bli flere

Tillitsvalgt Gullesen varsler at det kan bli flere rettssaker.

— Vi har tilfeller som gjør at forholdene denne dommen beskriver, fremstår som milde. Vi snakker om to-tre saker hvor det gjerne kan bli tatt ut stevning. Det dreier seg om folk som har vesentlig lengre ansiennitet enn de to det var snakk om her, og som også har sosiale forhold som må veie tungt. Ellers er jeg jo glad for at dommen bekrefter det vi i Fellesforbundet har ment hele tiden.

- Tror du NOV vil prøve å forlike de andre sakene, nå som selskapet har fått sånn medfart av tingretten?

— Det er godt mulig at de vil prøve å kjøpe seg ut, ja. Vi får se.

- Er det noe igjen i Søgne nå?

— Det er en liten håndfull ansatte som jobber med reparasjoner og vedlikehold, men jeg ser for meg at hele greia der ute kan bli lagt ned, sier Eirik Gullesen.

Erstatning også

Ettersom NOV har tapt saken klart, må selskapet betale regningen på 270.000 kroner fra advokat Edvard Holm Bakke, som representerte de to oppsagte. Og som plaster på såret må NOV også ut med 35.000 kroner i oppreisning til hver av dem.

Fædrelandsvennen har for øvrig prøvd å ta kontakt med begge, men kun lykkes overfor én. Vedkommende siter dette:

— Jeg har stått i jobben hele tiden, og jeg har hatt en flott tid som NOV-ansatt. Nå er jeg bare glad for at jeg får beholde jobben, men om det betyr at jeg fortsatt skal ha tilhold i Søgne, vet jeg ikke. Det får vise seg.

NOVs kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø trenger tid til å fordøye dommen. Foto: Arkiv/Kjartan Bjelland

NOV: — Vi må få lov til å fordøye innholdet- Vi har nettopp fått dommen og leser den med interesse. Vi må få lov til å fordøye innholdet, men jeg merker meg umiddelbart at tingretten ikke stiller spørsmål ved behovet for nedbemanning, eller ved prosedyrene vi har lagt opp til, sier kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø i NOV til Fædrelandsvennen.

- Allikevel får dere juling?

— Vi har ikke fått medhold i de konkrete utvelgelsene i de aktuelle tilfellene, det er riktig. Men nettopp det at slike avgjørelser kan prøves for retten, er en sentral del av systemet, bemerker Nordbø.

- Hva kan du si om hvilke konsekvenser dommen får?

— Det skal vi nå vurdere, i første omgang sammen med Jens Kristian Johansen, som var vår advokat i denne rettssaken. Så jeg må nesten få lov til å komme tilbake til konsekvensene etter hvert.

Fædrelandsvennen retter

I flere artikler om arbeidsrettsdommen mot NOV har Fædrelandsvennen omtalt og sitert Erik Gullesen som tillitsvalgt i Fellesforbundet. Gullesen frasa seg vervet som tillitsvalgt i mars, og var på det tidspunktet han ble intervjuet av Fædrelandsvennen heller ikke ansatt i NOV, hvor han ble sagt opp med virkning fra 30. april.

Fædrelandsvennen refererte også til Gullesens uttalelser i en lederartikkel. Der skrev Fædrelandsvennen også at kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø i NOV sier at selskapet tar dommen til etterretning. Dette er ikke riktig. Det Nordbø har sagt er at NOV har lest dommen med interesse.

Fædrelandsvennen burde forelagt uttalelsene fra Gullesen til NOV slik at de kunne fått anledning til å kommentere dem. Fædrelandsvennen beklager feilene som ble gjort i denne saken.