Disse skolene rammes av streiken.

Utdanningsforbundet vil sende et nytt meglingsresultat ut på uravstemning, det legger et kraftig press på arbeidsgiverne. Etter hvert har det blitt klart for alle hvor dårlig stemningen er ute på lærerværelsene. De 73 prosentene som stemte nei til forslaget deres egen forbundsledelse anbefalte vil ikke godta store endringer i arbeidstidsavtalen.

Torsdag ettermiddag sa meglingsmannen at alle forstår alvoret i streiken, og at de arbeider for å finne en løsning før skolestart mandag.

— Det er 1000-kronersspørsmålet, svarte han da han ble spurt om hvor løsningen ligger.

Men det er neppe nok med en tusen-lapp, han må finne formuleringer som overbeviser et flertall av lærerne trygge på at arbeidsgiveren ikke vil gjøre hverdagen deres værre.

På vei inn til nytt møte hos Riksmekleren torsdag morgen sa Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied at hun er klar til å trappe opp streiken når som helst. For første gang bekreftet hun at en ny avtale må ut på uravstemning.

— Vi vet hva lærerne der ute vil ha, sa hun på vei inn til møtet med motparten.

Det har hun fått vite gjennom lokale tillitsvalgte. Men hvilke tilbakemeldinger hun fikk, vil hun ikke si noe om.

Motparten hennes, Per Kristian Sundnes i arbeidsgiverforeningen KS, var svært ordknapp på vei inn. På spørsmål om hva han håpet å få ut av dagens møte, svarte han kort:

— Det kan du tenke deg.

Både Lied og Sundnes har vanskelige forhandlingsposisjoner. Lied led et sviende nederlag i uravstemningen. En forbundsleder som får 73 prosent av medlemmene mot seg har et stort behov for å gjenopprette tilliten.

Sundnes må forholde seg til at Utdanningsforbundet har svært lite å gå på. Samtidig har han et sterkt ønske fra kommuner og fylker om å gjøre noe med lærernes arbeidstid. Livet hans blir enda vanskeligere av at rikspolitikere fra alle partier kritiserer KS for å være så steile.

Kan trekke inn regjeringen

Aftenposten har hørt fra kilder som sitter inne hos megleren nå at det også vil bli diskutert å skrive et felles brev til statsminister Erna Solberg. Streiken og stemningen blandt lærerne avslører en dyp tillitskrise mellom lærerne og skoleeierne. I første omgang er det arbeidsgiverorganisasjonen KS som er skyteskive. Men mye av irritasjonen skyldes alle rapporterings- og kontrollrutinene i skolen. Det er enten statlige pålegg, eller fra kommunen som eier skolen.

Akkurat hva et slikt brev skal inneholde er uklart. Men det vil være en forutsetning at man får et svar lærerne liker, om tillit og respekt. Kanskje også klarere forpliktelser når det gjelder etter- og videreutdanning.

Uravstemning

Lied og hennes nærmeste medarbeidere feiltolket stemningen ute på lærerværelsene før ferien. De håpet at aktivistene på Facebook og i andre fora var en bråkete minoritet. De siste ukene har temperaturen økt. Skytset rettes ikke bare mot KS, men også forbundsledelsen får gjennomgå. Derfor ville det vært en provokasjon dersom sentrale tillitsvalgte skriver under en ny avtale uten å be medlemmene om råd.

Formelt trenger ikke Lied å sende ut en ny avtale på uravstemning, men hun bekrefter nå at hun må. Skal man tolke stemningen på Facebook, er det minste medlemmene hennes forventer at den nye avtalen vrakes og den gamle forlenges.

Blir de ikke enige før skolestart mandag, varslet hun at forbundet er forberedt på en kraftig opptrapping. Det må skje med fire dagers varsel. Foreløpig streiker 5500 lærere, det er forholdsvis få med tanke på at forbundet har 75.000 medlemmer i skolen. Et "vanlig" førsteuttak i streiker ligger på ca. 10 prosent av medlemmene.

På oppløpssiden

Da Utdanningsforbundet anbefalte meglingsresultatet i slutten av mai, sa LOs Skolenes Landsforbund og Musikernes Fellesorganisajon nei, sammen med Akademikernes Norsk Lektorlag. De gikk i konflikt med KS øyeblikkelig. Derfor har de mindre problemer med egne medlemmer.

De vet at «kjøttvekta avgjør» og at det Utdanningsforbundet kommer frem til også blir resultatet for dem.

Både Landsforbundets leder Anne Finborud og Lektorlagets Gro Paulsen sa at de er optimister foran dagens møte.

— Jeg håper vi er på oppløpssiden, men den kan vise seg å være lang, sa Finborud.