Det italienske carabinieri-politiet i Milano viste tirsdag frem en video av et ritual der nye rekrutter blir tatt opp som medlemmer i den kriminelle organisasjonen 'Ndrangetha. Ifølge myndighetene er det første gang en slik seremoni er dokumentert, skriver den italienske avisen Il Giornale.

— For første gang har vi hørt dette med mafiaens egen stemme i stedet for å måtte basere oss på politiinformanter, sa statsadvokat Ilda Boccasini ifølge nyhetsbyråer.

Hun sa også at dette viser hvordan mafiaens styrke bygger på tradisjonens makt.

Våpensalg og utpressing

40 personer er pågrepet i etterforskningen opptakene stammer fra. Den har i to år konsentrert seg om illegal utlånsvirksomhet, våpensalg og utpressing i provinsene Milano, Como, Lecco, Monza-Brianza og Bergamo. Avlytting og skjulte kameraer er blitt brukt hyppig i etterforskningen.

Opptakene ble gjort i løpet av to sosiale sammenkomster på en gård i Castello di Brianza nord i Italia. Politiet vil ikke opplyse noe om hvordan de fikk filmet hendelsen.

Må være sin egen bøddel

En av dem som fremstår som lederne på opptakene, kaller ritualet for «giftens ed». Han forventer at de nye medlemmene blir sine egne bødler om de sviker organisasjonen. — Fra nå av er det ikke andre som er dommere over dere. Dere dømmer dere selv, sier han.

Lederen poengterer at det bare er to utveier for forrædere: Gift eller skytevåpen.

— Dere må alltid ha en kule i reserve til dere selv, sier han.

«Under måneskinnets glans»

Selv eden avlegges i et temmelig blomstrende språk: «Akkurat nå i denne hellige aften, i nattens stillhet, under stjerneskinnet og under måneskinnets glans, skaper jeg denne hellige lenke, det hellige forbund, sier en som avlegger eden.»

Gjennom å sverge troskap i denne seremonien blir gangsterne «santa», som er den innerste kretsen i organisasjonen. En av de nye rekruttene er bare 17 år gammel og har ifølge politiet kallenavnet «Kua».

Politiet mener denne etterforskningen bekrefter at 'Ndrangetha utvider sitt territorium nordover. Organisasjonen har egentlig sin høyborg i Calabria, Italias sørspiss. Her er den så dominerende at en amerikansk diplomat i de lekkede wikileaks-dokumentene mente regionen ville være en stat i sammenbrudd (failed state) hvis den ikke var en del av Italia.

Les også: