Dagens utgaver av Chanel No. 5, som har vært nesten uforandret siden den ble lansert i 1921, og en rekke andre parfymer forbys av nytt EU-direktiv. I havbunnen kan bransjen finne løsningen for å bevare de lønnsomme luktene.

Parfymebransjen forbereder seg nå på et nytt regelverk fra EU som gjør at en rekke parfymer ikke lenger kan selges i sin originale form. Én av parfymene som må endres, er Chanel No. 5. Hvert 30. sekund selges en flaske av den dyre duften verden over.

Kan gi allergi

De nye EU-restriksjonene trår i kraft tidlig i 2015. Da blir det ulovlig å benytte ingrediensen eikemose, som blant annet finnes i Chanel No.5 og Miss Dior.

Ifølge bransjen er eikemose populært i parfymer både for den jordlige, dype duften og fordi den bidrar til å bevare parfymelukten lengre. Men ingrediensen har to hovedmolekyler, atranol og kloretanol, som enkelte forbrukere kan reagere på, ifølge EU. I tillegg forbys det kjemiske molekylet HICC, eller lyral, som gjenskaper duften av liljekonvall.

Bakgrunnen for de nye reglene er at disse ingrediensene kan skape allergiske reaksjoner hos mellom én og tre prosent av befolkningen i EU.

Alger kan bli løsningen

Det gir hodebry for parfymebransjen, som årlig omsetter for over 150 milliarder kroner, ifølge Reuters.

— Vi må balansere hensynet til konsumentenes helse med bransjens interesser. Det er årsaken til at vi nå forbyr tre komponenter. Vi er også i gang med å finne terskelverdier for andre komponenter i parfymer som konsumentene ikke vil være sensitive for, sier David Hudson, talsperson for forbukerpolitikk i EU-kommisjonen, til Reuters.

Bransjen er nå i gang med å finne alternativer som ikke kan fremkalle allergi. En mulighet kan bli å benytte alger, som sammen med andre ingredienser kan gjenskape den dype duften av eikemose.

L'Oreal også rammet

L'Oreal, som produserer Lancôme og Armani-parfymer, har uttalt at de jakter etter nye ingredienser som følge av det nye direktivet. L'Oreal benytter i hovedsak syntetiske ingredienser i sine parfymer, som har lavere risiko for å skape allergiske reaksjoner enn naturlige produkter, som ofte finnes i nisjeparfymer og merkevarer som Chanel, Dior og Guerlain.

Norge er gjennom EØS-avtalen forpliktet til å innlemme EU-direktiver i norsk rett. Det innebærer at produkter som produseres og selges i Norge skal tilfredsstille kravene. Om de ikke gjør det, får ikke produktene CE-godkjenning, og dermed kan de ikke selges i EU/EØS-området.

Ballonger og bamser

Tidligere EU-direktiver har blant annet faset ut glødepæren, fordi kun rundt 20 prosent av energien de brukte gikk til lys, resten ble til varme. Aftenposten skrevopprinnelig at nye sikkerhetsregler fra EU i 2011 gjorde det forbudt for barnunder åtte år å blåse opp ballonger uten tilsyn fra en voksen. Årsaken var frykten for at barnet kan svelge ballongen og bli kvalt. Samtidig ble det innført en aldersgrense på 14 år for å blåse i festfløyter, ifølge The Telegraph. EU-kommisjonen har etter medieomtaler presisert atdirektivet ikke har en slik aldersgrense for bruk av festfløyter, og atbestemmelsen om ballonger sier at emballasjen skal ha en advarsel om at tilsynfra voksne er påkrevd.

Også kosebamsene ble omfattet av de nye reglene. De sier at bamser for barn under tre år må kunne vaskes i vaskemaskin. Denne EU-bestemmelsen skal hindre at skitne leketøy sprer bakterier og sykdom.