Kurt Mosvold ser lysere på den økonomiske fremtiden etter at de har lagt store tap på Husnes Storsenter bak seg. Foto: Reidar Kollstad

— Det er den verste finanskrisen vi noensinne har opplevd, hvor vi fikk en stor utfordring med et stort prosjekt. Nå har vi kommet oss gjennom og ser lyst på fremtiden, sier Kurt Mosvold om tapssluket Husnes Storsenter og utsiktene fremover.

Rettssak og forlik

Fjoråret var det dårligste økonomisk i en årrekke med underskudd for Kurt Mosvolds konsern. Før skatt var resultatet på minus 39,7 millioner kroner. Likevel skriver Mosvold i årsberetningen at resultatet er tilfredsstillende, sett i forhold til markedssituasjonen og utfordringene selskapet har hatt.

Helt konkret heter den store utfordringen Husnes Storsenter.

Kurt Mosvold ser lysere på den økonomiske fremtiden etter at de har lagt store tap på Husnes Storsenter bak seg. Foto: Reidar Kollstad

— I 2008 booket vi inn en gevinst på 80 millioner kroner etter at vi solgte 75 prosent av senteret til Storebrand. En rekke problemer har gjort at vi ikke tjente noe på senteret, men heller gikk rundt 20 millioner kroner i minus, sier Mosvold. Dermed har de måttet bokføre tap de påfølgende årene til og med 2013. Forsinkelse, sparking av entreprenør og påfølgende rettssak med forlik er blant ingrediensene i finansmarerittet. Mosvold garanterte også for leieinntekter i tre år.

Påkostet senter

Senteret er påkostet og har vakre uteområder. Utenfor er det en fin park med bassenger, fontener og en stor og flott Nupen-krukke.

— Det er Nord Europas største keramikkrukke. Det pipler vann ut av den, og er noe Kjell Nupen brukte mye tid på, sier Mosvold om sin nylig avdøde venn. Han sier at de brukte seks millioner kroner på en park utenfor senteret, samtidig som kommunen la inn like mye.

— Vi var rause fordi vi trodde vi hadde gjort en kule. I stedet ble det kjempesprekk, sier Mosvold. Han sier resultatet av senteret er bra, og at de fortsatt sitter med 25 prosents eierandel.

— Det har vært et fryktelig tungt prosjekt for vårt kontor, men nå er det avsluttet og vi er fornøyde, sier Mosvold.

Mye eiendom

Mosvold & Co AS er et familieeid investeringsselskap. Investeringene er knyttet til eiendom, shipping og aksjer.

Mosvold har store eiendomsmasser. Totalt eier selskapet 51.0000 kvadratmeter med næringseiendom. Det meste i Kristiansand. Eiendomsmarkedet beskrives som relativt stabilt med svakt stigende leiepriser.

Mosvold peker på at de har store verdier i eiendom. I eiendom er de reelle verdiene betydelig større enn bokførte verdier.

Gjennom eget selskap, Hillegarn, Christiansholm Eiendom og andre selskaper eier Mosvold en rekke sentrale eiendommer i Kristiansand. Flere av byggene har de brukt mye penger på å rive og bygge opp igjen eller totalrestaurere.

— Det gjør at vi får større leieinntekter nå fremover, sier Mosvold.

Shipping og trening

Mosvold & Co eier også 16,7 prosent i Mosvold Shipping Ltd og datterselskaper på Cayman Island og Kypros.

Det siste året har Mosvold også gått inn i treningsbransjen gjennom to Spring-sentere.

— Det er et rotterace i den bransjen, men nå har vi fått medlemsmassen opp i 1200 i Vågsbygd og har tro på senterne, sier Kurt Mosvold. Spring i Randesund åpner i november.

Mosvold & Co
20132012
Inntekter73,583,8
Ord. avskrivninger12,511,0
Driftsresultat6,060,2
Resultat før skatt-39,6-18,7
Anleggsmidler694,6773,3
Omløpsmidler117,9147,7
Egenkapital191,1231,9
Langsiktig gjeld434,2464,4
Kortsiktig gjeld171,3186,4
Regnskapets info.nivå{smile}{smile}
Inntjening{sad}{sad}
Betalingsevne{sad}{sad}
Egenkapitalandel{smile}{smile}
(Alle tall i millioner kroner)