Prisen på aksjene som handles i rubler på børsen i Moskva, falt over 12 prosent tirsdag formiddag, mens kursfallet i handelen med aksjer som omsettes i dollar var på nesten 7 prosent. Aksjekursene steg litt senere på dagen.

Selger alle russiske aksjer

Det er tegn til panikk i markedet og markedsaktører selger seg ut av et bredt spekter av russiske verdipapirer, og det russiske aksjemarkedet har falt markert, skriver DNB-økonom Camilla Viland i en marketsrapport tirsdag.

Russlands sentralbanksjef Elvira Nabiullina kjemper for å gjenvinne finansmarkedene tillit etter at landet har opplevde den største kapitalflukten på seks år.Sentralbanken satte overraskende opp styringsrenten med 6,5 prosentpoeng til 17 prosent sent mandag kveld i et forsøk på å demme opp for rubelfallet og kapitalflukten fra landet.

Sentralbanken anslår at kapitalflukten i år blir på rundt 134 milliarder dollar (1000 mrd. kr) og ytterligere 120 milliarder dollar (895 mrd. kr) neste år.

Ukraina og oljeprisfallet

Dette skyldes en kombinasjon av de vestlige straffetiltakene mot Russland på grunn av konflikten i Ukraina og det kraftige oljeprisfallet i november.

Russland er én av verdens største olje— og gasseksportører, og russisk økonomi og statsfinanser er helt avhengig av disse inntektene.

Tirsdag kan bli en dommedag for russiske rubler, sier analytikere til nyhetsbyrået Reuters.

Rubelkursen stiger

Kursen på den russiske valutaen rubel steg 10,8 prosent mot amerikanske dollar umiddelbart etter at beslutningen om å sette opp renten til 17 prosent ble kjent mandag kveld.

Da valutahandelen åpnet i Moskva tirsdag morgen steg rubelkursen ytterligere 1,1 prosent, men senere på dagen sank verdien mot dollar igjen med nye 4,2 prosent ved 12-tiden,

Samtidig steg renten på tiårig russisk statsgjeld med 2 prosentpoeng, til over 15 prosent, melder nyhetsbyrået Bloomberg.

Russiske rubler har falt 50 prosent i verdi mot dollar siden begynnelsen av året. Dette er det største fallet siden den russiske finanskrisen i 1998 da landets økonomi kollapset.

Valutaen må ha nytt ankerfeste

Valutamegleren Dmitrij Stadnik i den russiske storbanken Rosman venter ingen sterk oppgang i rubelkursen og den kommer definitivt ikke til å øke til 50 rubler pr. dollar.

Rubelen sluttet 64,45 mot dollar før rentebeslutningen mandag kveld.

Ved 12-tiden tirsdag hadde rubelkursen falt ytterligere mot dollar. 1 dollar kostet da 70 rubler.

Prisveksten skyter fart

— Bunnlinjen er at oljeprisen må stabilisere seg før rubelen kan finne et gulv, men dette er en oppgave som sentralbanken bør ta seg av, sier Jorge Mariscal i det amerikanske forvaltningsselskapet UBS Wealth Management til Reuters.

Med svekket rubel og oljeprisfallet har prisveksten skutt fart.

Inflasjonen kan nå 11,5 prosent neste år, ifølge sentralbanken.

Skal målet om en inflasjon på 4 prosent innen utgangen av 2017 nås, må de økonomiske tøylene strammes neste år, ifølge Reuters.

Russisk økonomi krymper

Sentralbanken har nedjustert sine anslag for russisk økonomi neste år. Banken anslår når at samlet produksjon (bruttonasjonalproduktet) kommer til å falle 4,5 prosent i 2015 hvis oljeprisen blir lavere enn 60 dollar fatet.

Verdensbanken har tidligere varslet om en mulig nedgang i russisk bruttonasjonalprodukt neste år på 0,7 prosent hvis ikke oljeprisen stiger.

Prisen på nordsjøolje falt tirsdag formiddag til under 60 dollar. På oljebørsen i London ble ett fat nordsjøolje for levering i januar notert til 59,28 dollar fatet.

Børsfall i Asia, opp i Europa

Børsene i Asia falt tirsdag på grunn av usikkerheten om det som skjer i russisk økonomi og lavere industriproduksjon i Kina.

Hongkong-børsen falt 1,41 prosent, mens den ledende Nikkei-indeksen på Tokyo-børsen falt 1,9 prosent.

I Europa var det tirsdag formiddag en bred børsoppgang på rundt 1 prosent i formiddagstimene, mens aksjekursene falt i Oslo, Stockholm og København.

Les også: