— Vi har kjøpt katta i sekken. Vi hadde ingen mulighet til å vite at vi skulle få et momskrav på over 10 millioner kroner dagen etter at vi overtok, sier styreleder Rolf Kaafjord i Brokke Alpinsenter AS til Fædrelandsvennen.

Selskapet overtok det kriserammede Brokke Skianlegg AS av Valle kommune sommeren 2013. Dagen etter overtakelsen fikk de varsel om bokettersyn fra Skatt Sør, et ettersyn som resulterte i krav på 10,7 millioner kroner for urettmessig momsrefusjon fra 2004 til 2008. Kravet kan føre til konkurs.

— Det er ingen evne i selskapet til å betale et slikt krav, bekrefter styreleder Rolf Kaafjord.

Denne vinteren skal imidlertid alpintrekket gå som planlagt.

- Skapt av kommunen

Skatt Sør har slått fast skisenteret ikke hadde krav på å få momsen tilbake fordi det ikke var egnet til å tjene penger. Dermed har det, etter skattemyndighetenes mening, mer karakter av infrastruktur for hytteområdet enn forretning som kan stå på egne ben. Kravet er så stort at det vil felle alpinsenteret om det blir stående.

Uregelmessighetene stammer fra den tiden kommunen var eneeier. Dermed mener de nye eierne at kommune bør bla opp. Brokke Alpinsenter og dets eiere har derfor stevnet kommunen til voldgiftsretten med krav på til sammen 12,4 millioner kroner, inkludert omkostninger.

— Det er Valle kommune som har skapt den uheldige situasjonen ved å ikke følge opp skatte- og avgiftslovgivningen til tross for Skatteetaten sin oppfordring om å bringe klarhet i nettopp dette, skriver grunneiernes advokat Arvid Kjærvik i stevningen til voldgiftsretten.

- Kan ikke kreve

Ordfører Tarald Myrum (Sp) i Valle mener kommunen kvittet seg med alt ansvar da de solgte skisenteret for 1.500 kroner. Nye eiere overtok samtidig gjeld på 4,5 millioner kroner og spyttet inn to millioner i fersk aksjekapital.

— Vi har en avtale med de nye eierne som slår fast at vi ikke skal betale, sier ordfører Tarald Myrum i Valle til Fædrelandsvennen.

I kjøpsavtalen har de fått inn følgende formulering: «...Brokke Alpinsenter AS fraskriver seg enhver rett til å fremme krav som følge av mangel eller annet forhold ved selskapet eller aksjene».

Til å imøtegå dette bruker de nye skisentereierne kjøpsloven som sier at kjøpet har en mangel når tingen er i vesentlig dårligere stand enn kjøperen hadde grunn til å regne med.

- Ble varslet

Brokke Alpinsenter AS peker også på at kommunen vinteren før salget ble oppfordret av Skatt Sør om å gå gjennom sine aksjeselskap for å se til at de fulgte skatte- og avgiftsreglene.

— Kommunen var varslet, men sa ingenting til oss, sier styreleder Rolf Kaafjord.

— Vi gjorde ingenting etter det brevet. Vi oppfattet det som et generelt rundskriv, og hadde ingen indikasjoner på at alt ikke var i orden, sier Myrum.

Vinner ikke eierne frem med sitt krav mot Valle kommune, så kan det bli flere rettssaker.

— Vi har fått avslag på vår klage til Skatt Sør, og har et halvt år på å bestemme oss på om vi vil ta ut stevning mot dem, sier Kaafjord. De er ikke enige i at selskapet aldri har vært egnet til å tjene penger.