Med klodens beste teknologihoder samlet på South by Southwest (SXSW) i Texas, ville Edward Snowden, NSA og overvåking uansett vært et hett tema denne uken.

Men da det ble klart at Snowden skulle intervjues ved hjelp av en satellittlinje fra hans hemmelige tilholdssted i Russland, ble temaet hetere enn solen. Også blant amerikanske politikere.

Mandag ettermiddag ble intervjuet gjennomført, men til protester fra politikere.

Les historien om Snowden:

Forsøkt stanset

På fredag forrige uke krevde kongressmann Mike Pompeo fra Kansas at SXSW skulle avlyse intervjuet med «en forræder som har stjålet fra sin egen regjering og flyktet til Vladimir Putins Russland».

SXSW-arrangørene svarte med å utvide programposten med flere nye rom der intervjuet ble vist direkte, samt å arrangere et vorspiel med Barton Gellman, journalisten som var en av tre som fikk de hemmeligstemplede dokumentene av Snowden i mai ifjor, og som ble den første til å intervjue Snowden i Moskva.

Takket Snowden

Den første som fikk sende et budskap til Snowden fra Texas, var imidlertid mannen som ofte kalles «Internettets far», Tim Berners-Lee.

Han takket Snowden for alt han har gjort, og understreket at det har vært helt i tråd med internetts grunnleggende verdier.

Snowden kvitterte med å forklare hvorfor han valgte å ta bladet fra munnen akkurat på South by Southwest. Der teknologifolket møtes, ligger muligheten til endring, mente Snowden.

— Det er teknologifolket som har makt til å stanse masseovervåking, sa han.

Les også:

Snowden-effekten

Noen av teknologihodene Snowden snakker om, har allerede gjort det vanskeligere å masseovervåke.

Store tjenester som Facebook, Microsoft, Yahoo og Google er blitt tryggere det siste året, ironisk nok som en direkte konsekvens av Snowden-saken, blant annet etter at Barton Gellman ydmyket dem for ikke å ivareta brukerne på forsiden av Washington Post.

— Problemet er disse tjenestenes forretningsmodell. De er designet for å gi en tredjepart tilgang til informasjon om deg, sa Snowden.

— Skal du beskytte deg, må du betale for det. Kryptering er ikke sort magi. Men den beskytter mot mørke krefter. Kryptering virker, det gjør det for dyrt for myndighetene å drive med masseovervåkning, og det vil la oss ta tilbake det åpne og frie nettet, mente Snowden, og avsluttet med å oppsummere motivene for de omfattende lekkasjene.

- Jeg beskyttet grunnloven

— Jeg jobbet for amerikanske myndigheter, sa Snowden, mot en bakgrunn som var et bilde av artikkel 1 i den amerikanske grunnloven.

- Jeg hadde avlagt en ed, der jeg sverget på å beskytte grunnloven. Og så så jeg at den ble misbrukt. Uansett hva som skjer med meg, var det verdt det.

Les Snowdens julehilsen til det britiske folk: