— Vi må selvsagt forberede oss på det verste, og vi har avlyst 20 restaurantkampanjer i Kinas tre største byer i april, sier Sigmund Bjørgo, Sjømatrådets direktør i fastlands-Kina og Hongkong, til Aftenposten.

Kinesiske myndigheter varslet onsdag om full stopp av import av hel laks med hode fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms fra mandag 23. mars.

For laks fra andre fylker i Norge krever kinesiske myndigheter nå garantier i norske eksportattester for at fisken er fri for pankreassykdom (PD) og virus som kan forårsake sykdommen infeksiøs lakseanemi (ILA). Dette kravet vil gjelde fra 18. april, opplyser Mattilsynet.

Forberedt på kinesisk mediekjør

— Ingen tvil, dette kan gå mot full stopp om ikke det blir en løsning i dialogen mellom norske og kinesiske veterinærmyndigheter, sier Sjømatrådets Bjørgo, som har sin base i Shanghai.

Direktøren har siden onsdag hatt full hyre med å forberede ivrige kjøpere av fersk laks på at det kanskje ikke kommer fisk i april, og at det derfor ikke blir noe av de grundig forberedte kampanjene i Beijing, Shanghai og Guangzhou.

- Det sier seg selv at vi bare må avlyse all planlagt markedsføring når situasjonen er så usikker som den er, sier Bjørgo om det kinesiske importforbudet, som kan påføre norske produsenter og eksportører milliardtap.

— I stedet legger vi alle våre ressurser inn på å være en rådgiver og kunnskapsbank for norske aktører i spørsmål om markedsadgang, og å håndtere henvendelser fra norske og kinesisk medier om situasjonen. Vi blir ikke overrasket om denne saken blir en stor nyhet her i Kina, og vi er klare til å håndtere dette, sier Bjørgo

- Ingen fare for smitte

I 2014 utgjorde andelen fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms cirka en femtedel av den totale lakseeksporten til Kina.

Diskusjonene om ILA har pågått lenge fordi Kina mener at Norge ikke følger de internasjonale dyrehelsestandardene for handel som er utarbeidet av Verdens Dyrehelseorganisasjon (OIE).

Mattilsynet har ved flere anledninger sendt dokumentasjon til kinesiske myndigheter som viser at norsk laks oppfyller disse kravene.

Tilsynet mener at det ikke er fare for å smitte kinesisk laksefisk med ILA-virus fordi fiskeproduktene fra Norge går direkte til konsum.

ILA-viruset er ikke farlig for mennesker.

Får ikke se rapport

- Har saken låst seg helt?

— Vi kommer til å gjøre det vi kan for at det ikke skal låse seg, sier tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet.

— Kineserne er bekymret med tanke på kinesisk fiskehelse. De har laget en risikovurdering som vi ikke har fått tilgang til. Det beste hadde vært om vi kunne sette oss ned og gå gjennom materialet. Men det er problematisk å få kontakt med dem, sier Landsverk.

- ILA-viruset har mange varianter. Noen gir sykdom, andre gjør det ikke. Det er disse grensesnittene vi har vært uenige med kineserne om, sier hun.

twitter.com/JorgenLohne