— Nito har tatt kontakt med Nav i Vest-Agder for å få til et samarbeid slik Nav i Rogaland har hatt med bransjen der, sier regionsjef for Norges Ingeniør og Teknologorganisasjon (Nito) i Vest-Agder, Maya Twedt Berli.

Maya Twedt Berli er regionsjef for Nito i Vest-Agder. Foto: Nito

— Vi har vært på banen og bedt Nav tilby noe mer. I Rogaland har Nito og Nav fått til et tilrettelagt program for ledige ingeniører. Dette er kanskje ikke den gruppen jobbsøkere Nav har størst erfaring med. Derfor har vi sendt en henvendelse til Nav her, uten at vi har fått svar ennå, sier Twedt Berli.- Vi mener i tillegg at både Nav og bedriftene bør tenke på muligheten det nå er for å gå inn med midler til kompetansehevning, sier hun.

Jannicke Sommer-Ekelund, som er tillitsvalgt for YS-forbundet Negotia ved MH Wirth, etterlyser først og fremst et større offentlig initiativ.

Jannicke Sommer-Ekelund er hovedtillitsvalgt ved MH Wirth. Foto: Anders Martinsen

— Vi regner med at en god del av ingeniørene får nye jobber. Men kompetansen her er mangfoldig. Vi har ansatte som har jobbet i mange forskjellige bransjer før de kom hit. Ikke alle er oppvokst i oljebransjen. Her er det folk med svært forskjellig bakgrunn. Det er utfordrende for kvinner over 50, som kanskje har mer realkompetanse enn formell kompetanse. Der har ikke Nav gode nok svar. De bør få tettere kontakt med bedriftene i bransjen, møte dem som mister jobben, skape møtesteder, høre hvilke tanker de gjør seg og se hvilke muligheter de har til å gjøre noe annet, ikke minst til å gjøre noe selv. Dette er en stor mulighet for å sette ideer ut i livet, men da trengs det gode etableringsordninger, sier Sommer-Ekelund.- Det er så mange dyktige mennesker her med verdifull erfaring for andre bedrifter. Da blir det veldig defensivt å bare be dem registrere seg ledig, sier hun.