SE VIDEO I TOPPEN AV SAKEN.

Ikke sånt vi vanligvis tenker på når vi fyller et melkeglass. Men neste gang, et glass til ettertanke? Noe er bra med melkeforbruket vårt, noe er ubra.

  • Du bidrar til at det bor folk rundt i distrikts-Norge. Det er politisk vedtatt at vi skal spre husdyrholdet rundt i landet, med mange mellomstore gårder. Men nå vil regjeringen ha en mer effektiv sentralisering, frykter mange i landbruket.

  • Du bidrar til at kua presses til å klemme ut rundt 7500 liter melk i året, flere tusen liter mer enn i «gamle dager». Melk skal være billig, vettu. Nå må færre dyr melke mer. Ku-forskere mener vi snart kommer til å kreve 10 000 liter melk per ku.

  • Dermed bidrar du også til at vi må stappe veldig mye kraftfôr inn i kua for å få maks melk ut. I kraftfôret er det proteininnholdet som gir «kraft», og dette proteinet er i all hovedsak soyabønner vi importerer fra regnskoglandet Brasil. Vi blir altså helt avhengig av et annets lands ressurser.Vi importerer rundt 400 000 tonn soyaprotein i året.

  • Du bidrar til at Norge ikke gror igjen av buskas. Vi har to drøvtyggere her i landet, sauen og kua, som kan spise gress og annet grønt. Uten kua ville mange av de «peneste» delene av Norge bare vært kratt.En kulturarbeider, der altså.

  • Du bidrar til en runddans som også inkluderer høyt kjøttforbruk, fordi melk og kjøtt henger sammen Vi spiser melkekua når den blir sliten og ikke gir tilstrekkelig melk, etter bare rundt fire år. FN fastslår at høyt kjøttforbruk er en vesentlig årsak til store klimautslipp. Å spise kjøtt fra dyr som først har gitt melk, er ikke så galt, om det ikke hadde vært for at dyret er foret opp på utenlandske ressurser. Og nå som færre kuer gir mer melk, importerer vi mer kjøtt i tillegg.

SE VIDEO I TOPPEN AV SAKEN.

#Matenvår:

#Matenvår: